Zdjęcie na licencji royalty free a pobieranie ze strony www

• Autor wątku Autor wątku fragariavesca31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fragariavesca31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Proszę o wyjaśnienie wątpliwości. Od niedawna sprzedaję moje zdjęcia w agencjach microstock. Jedno ze zdjęć znalazłam na dwóch stronach internetowych wykorzystane w artykułach. Na jednej pod zdjęciem podano, w jakim banku zdjęć zostało zakupione, na innej nie. Czy autor artykułu ma obowiązek podać tego typu informację w ramach licencji rf?
Drugie moje pytanie dotyczy możliwości ściągnięcia mojego zdjęcia z obydwu stron internetowych. Otóż po kliknięciu na zdjęciu pojawia się ono w powiększeniu i każdy bez problemu może ściągnąć je sobie w bardzo dobrej rozdzielczości. Czy zdjęcie nie powinno zostać odpowiednio zabezpieczone przez autora artykułu? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

fragariavesca31 napisał:
... Czy autor artykułu ma obowiązek podać tego typu informację w ramach licencji rf? ...
Udzielasz licencji nie znając jej treści :?:
fragariavesca31 napisał:
... Czy zdjęcie nie powinno zostać odpowiednio zabezpieczone przez autora artykułu? ...
A co to ma do rzeczy? Ściągnięcie zdjęcia nie narusza Twoich praw.

Sprzedaję zdjęcia w bankach zagranicznych a mój angielski nie jest na tyle dobry, dlatego w opisie poszczególnych licencji mogło mi coś umknąć. Proszę tylko uprzejmie o odpowiedz na moje pytania osoby, które mają konkretną wiedzę na ten temat.

fragariavesca31 napisał:
... Proszę tylko uprzejmie o odpowiedz na moje pytania osoby, które mają konkretną wiedzę na ten temat.
To znaczy zapoznają się z treścią licencji za Ciebie ? Użyj tłumacza, udaj się do tłumacza. Odpowiedź jest w treści licencji.

PS.
Tutaj nikt nie świadczy usług translatorskich.

Bardzo dziękuję za uprzejmą podpowiedz. Jak zwykle można liczyć na mądre osoby na forum, które prócz wywyższania się nie potrafią odpowiedzieć na pytania. Wiem, na czym polega licencja royalty free i wiem, że kupujący może wykorzystywać zdjęcia wiele razy w swych projektach. Ale czy może udostępniać je osobom trzecim do ściągania z własnej strony, tego już nie wiem i nigdzie nie znalazłam. Nikt nie musi mi służyć za tłumacza, jeśli po prostu się zna na prawach autorskich i może jednym zdaniem odpowiedzieć. Ktoś kto nie wie, może sobie darować bezsensowne porady, takie jak w powyższym poście.

fragariavesca31 napisał:
... Ale czy może udostępniać je osobom trzecim do ściągania z własnej strony, tego już nie wiem i nigdzie nie znalazłam. ...
Czytanie słowa pisanego zawodzi? Ściąganie nie narusza Twoich praw. Napisałem to w pierwszym swoim poście.
fragariavesca31 napisał:
... może jednym zdaniem odpowiedzieć. ...
Przecież odpowiedź otrzymałaś w jednym zdaniu. Zależy od warunków udzielonej licencji, odpowiedź masz w jej treści.

Ostatnia edycja:
Powrót