"Zdjęcie pobrane z internetu"

• Autor wątku Autor wątku Rafał347
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafał347

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie

Mam pytanie. Czy jeżeli jako grafik otrzymałem zdjęcie od klienta do wykorzystania w jakimś projekcie a po jakimś czasie okaże się że to zdjęcie
klient po prostu pobrał sobie z internetu to czy mam się czym przejmować?
Wydaje mi się że odpowiedzialność za prawo do zdjęcia leży po stronie klienta który je przysłał ale chciałbym mieć pewność.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź

Rafał347 napisał:
... czy mam się czym przejmować? ...
Masz, pokrzywdzony może dochodzić roszczeń wobec wszystkich naruszycieli, Ty możesz regresem dochodzić zwrotu od klienta. Przypominam, że przestępstwo związane z naruszeniem praw autorskich popełnia się również nieumyślnie.

PS.

Jeśli ów projekt dotyczy wyłącznie użytku osobistego Klienta to Tobie w związku z tym nic nie grozi ze strony uprawnionego ale masz obowiązek dokonać opłaty reprograficznej.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! Zarazem mam kolejne pytanie. Czy w takim przypadku mógłbym więc przygotować pismo i poprosić o podpisanie go przez klienta w którym zobowiązuje się on iż posiada prawa do podesłanych mi materiałów lub coś w tym rodzaju? Nie chciałbym po prostu odpowiadać za czyjeś błędy. Temat jest może nie najświeższy ale chciałbym w jakiś sposób się zabezpieczyć gdyż chciałbym po prostu, że tak powiem spaś spokojnie.

Z góry jeszcze raz dziękuję!

Rafał347 napisał:
... Czy w takim przypadku mógłbym więc przygotować pismo i poprosić o podpisanie go przez klienta w którym zobowiązuje się on iż posiada prawa do podesłanych mi materiałów lub coś w tym rodzaju? ...
Możesz ale nie uchroni ono Ciebie przed roszczeniami, ale bardzo pomoże przy regresie.

Czy jest w takim razie cokolwiek co mogę zrobić? Chodzi generalnie o zdjęcia produktów. Zakładałem że klient ma prawo do tych zdjęć gdyż prawa do zdjęć "katalogowych" są często
przekazywane firmom które tymi produktami handlują a w tym przypadku tak było.

Przepraszam za takie dopytywanie ale rozmowa z osobą o konkretnej merytorycznej wiedzy jest czymś wyjątkowym rzadszym niż można by się było spodziewać

Rafał347 napisał:
Czy jest w takim razie cokolwiek co mogę zrobić? ...
To co wyżej sam zaproponowałeś lub też, o ile jest to możliwe, uzyskać formalne potwierdzenie posiadania właściwych praw do korzystania z utworu czy to od klienta czy u źródła.

PS.
Na przykład banki zdjęć wystawiają potwierdzenie podczas zakupu licencji.

Rafał347 napisał:
... Przepraszam za takie dopytywanie ...
W Twoim zawodzie Prawo autorskie to jak katechizm.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc!

Ostatnie pytanie

I to chyba już będzie trudniejsze ;) Jeżeli na przyszłość klient wyśle mi zdjęcie własnego produktu zrobione gdzieś na magazynie i wiem że nie wiele z niego dam radę zrobić to czy na jego podstawie mogę zamodelować produkt w 3D by wyglądał "jak należy" i został umieszczony powiedzmy na stronie w dziele sprzedaży? Po prostu zdjęcia zafoliowanych produktów nie da się wykorzystać a model mogę dowolnie ułożyć i zaprezentować.
Z góry dziękuję i już nie męczę więcej

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Rafał347 napisał:
... czy na jego podstawie mogę zamodelować ...
To zależy co rozumiesz przez "na jego podstawie". Poczytaj o utworze inspirowanym i o opracowaniu cudzego utworu. Oba zagadnienia były tutaj omawiane.

Dobrze
Tak uczynię Dziękuję!

Najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem jest wykonywanie własnych zdjęć produktów dostarczonych przez klienta.

Powrót