Zdjęcie produktu w sklepie Internetowym

• Autor wątku Autor wątku LubieFrytki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LubieFrytki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry!

Czy prezentując towar w sklepie internetowym lub na allegro, mogę wykorzystać zdjęcia towaru publicznie dostępne na stronie jego producenta? Oczywiście mówię o sytuacji, gdy nie zaznaczył, że sobie tego nie życzy.

Pozdrawiam!

Prowadząc sklep internetowy korzystam ze zdjęć, które udostępnia mi do tego celu producent lub dystrybutor konkretnej marki towaru.

Bromba74 napisał:
Prowadząc sklep internetowy korzystam ze zdjęć, które udostępnia mi do tego celu producent lub dystrybutor konkretnej marki towaru.

Dziękuję za odpowiedź. Ale jak rozumiem są to zdjęcia, o które każdorazowo prosisz producenta?

Dostaję np. dostęp do serwera z materiałami: zdjęciami, banerami, opisami, certyfikatami itp. Albo dostaję materiały mailowo. A jeśli trzeba, to dzwonię lub piszę w tej sprawie.
Czasem robię zdjęcia sama - mam sprzęt i pewne umiejętności.

LubieFrytki napisał:
... Oczywiście mówię o sytuacji, gdy nie zaznaczył, że sobie tego nie życzy. ...
Błędnie to interpretujesz, jest kompletnie odwrotnie. Abyś mógł korzystać musi być to wskazane, brak takiej informacji implikuje obowiązek uzyskania odpowiedniej zgody.

LeszsekS napisał:
Błędnie to interpretujesz, jest kompletnie odwrotnie. Abyś mógł korzystać musi być to wskazane, brak takiej informacji implikuje obowiązek uzyskania odpowiedniej zgody.

Dotyczy to zarówno zdjęć produktu, jak i jego opisów? Cytaty z różnych stron są przecież udostępniane.

To że utwór, a opis, zdjęcie jak najbardziej można za taki uznać, jest udostępniony/rozpowszechniony nie oznacza automatycznie udzielenia prawa do swobodnego korzystania z niego.

Powrót