Ze sklepu do sklepu, jak to jest?

• Autor wątku Autor wątku Alu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam serdecznie użytkowników!

Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie mi pewnego zagadnienia, które jest dla mnie dość istotne. Mianowicie:

Zakładam firmę zajmującą się sprzedażą detaliczną ciuchów i innego asortymentu motocyklowego. Jak wygląda sprawa "dostawy towaru"?

Np.

Kupuję w sklepie w Kanadzie 20 par spodni motocyklowych, dostaje je pocztą. Czy mogę je po prostu położyć na półce u siebie i wycenić wg. mojej inwencji? Czy są potrzebne jakieś dodatkowe umowy, pisma? Kupuje w sklepie coś, dostaje to pocztą i sprzedaję u siebie w sklepie - co trzeba w tym wypadku uczynić?

Z góry dziękuję za wyczerpującą odp.! ;)

Według mojej wiedzy nie są konieczne żadne dodatkowe czynności, jeśli dysponuje Pan towarem nabytym i legalnie sprowadzonym, to wystarczy wycenić i sprzedawać.

A jak w tym momencie wygląda sprawa podatku VAT od wartości towaru? Ustalam cenę netto i od niej tworze brutto z podatkiem 22%?

W tej sprawie proponuję po prostu zadzwonić do urzędu skarbowego, oni wszystko Panu wyjaśnią, poza tym może Pan wysłać zapytanie na piśmie i też takie otrzyma, co za tym idzie będzie Pan miał gwarancję bezpieczeństwa w postaci interpretacji US. Ostatecznie polecam tę formę.

Alu napisał:
A jak w tym momencie wygląda sprawa podatku VAT od wartości towaru? Ustalam cenę netto i od niej tworze brutto z podatkiem 22%?
Właśnie tak. :) Ustala się cenę sprzedaży i od niej wylicza się VAT. Można to też uczynić od ceny brutto, wówczas cenę brutto mnoży się przez 18,03% i dzieli przez 100 = VAT 22%, który po odjęciu od brutto da nam cenę netto.
Dla stawki 7% mnoży się przez 6,54, a dla 3% przez 2,91.

a gdzie mogę się dowiedzieć jaki towar jaki VAT powinien mieć?

Powiedzcie mi, czy kupowanie na allegro i następnie sprzedawanie towaru w sklepie jest legalne?

Pozdrawiam!

Prawo tego nie zabrania.

Powrót