Zerowy dochód a skladki ZUS

• Autor wątku Autor wątku Pitrer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pitrer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Prowadziłem dzialalnośc gospodarczą od 05.2007 do 12.2008.
Byla to raczej tylko zarejestrowana działalność , nie miałem zadnych dochodów. Dzisiaj dostałem z ZUSu pismo że nie placiłem skladek od 05.2007 do 04.2009 /od 12 .2008 firma rostała wyrejestrowana/ i że przyznaja mi składki z urzędu i mam zapłacic 7 tys zł. Jak zakladałem firme powiedziano mi że przy 0 dochodach nie trzeba placic więc nie placiłem. Co mam teraz zrobić?

Składki ZUS nie mają nic wspólnego z osiąganymi dochodami. Ich nie płaci się od wysokości dochodu. Źle Pana poinformowano lub źle Pan zrozumiał. Składki do ZUS opłaca się za cały okres prowadzonej działalności, bez względu czy osiągane były jakiekolwiek przychody. Jeśli od 12/2008 roku firma została wyrejestrowana, a dostał Pan decyzję określającą zadłużenie do m-ca 04/2009 oznacza to, że nie dopełnił Pan obowiązku wyrejestrowania firmy w Zusie na odpowiednich dokumentach. Jeśli dobrze się orientuję w grudniu 2008 r. nie funkcjonowało jeszcze tzw. jedno okienko i przedsiębiorca był zobowiązany zgłaszać zakończenie działalności zarówno w organie ewidencyjnym, jak i w Zusie. Proszę złożyć w ZUS wyrejestrowanie działalności na druku ZWPA oraz wyrejestrowanie z ubezpieczeń na druku ZWUA z datą z jaką Pan dokonał wykreślenia wpisu z ewidencji działalności gospodarczej. Pozostałe składki tzn. do grudnia 2008 niestety trzeba będzie zapłacić.

Powrót