zerwana uwowa zlecenie a PUP

• Autor wątku Autor wątku mines911
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mines911

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej wszystkim! Mam problem i proszę o opinie.

Dziś dostałam pismo z Urzędu Pracy.

Ale opowiem wszystko od początku ;)

Z dniem 22 sierpnia 2016r. podpisałam umowę zlecenie z firmą, ale niestety niedotrwałam nawet do jej końca. Umowa była od 22 sierpnia do 30 września.
Powiem, że praca ta była na produkcji okien. Dnia 9 września po prostu wyszłam z firmy , powiedziałam kierownikowi, że nienadaje się do pracy i odchodze, koleś wzruszył ramionami i powiedział " trudno". Z dniem 12 września zajrejestrowałam się w Urzędzie Pracy i otrzymałam status bezrobotnej, a dziś dostałam pismo z PUPu dokładnie je wam napiszę.

" Z informacji powziętej z ZUS wynika, że Pani ... w okresie od 22.08 do 30.09 podlegała ubezpieczeniu z tytułu wykonywanie innej pracy zarobkowe.
W zawiązku z tym, że Pani ... posiadała dwa tytuły do ubezpieczniea w miesiącu wrześniu. Z ubezpieczenia z tytułu posiadania statusu bezrobotnego i ubezpieczenia z tutyłu innej pracy zarobkowej - prosimy o podanie w jakim okresie i na jakiej podstawie pracaowała Pani ..... .
Powyższa informacja jest niezbędna do ustalenia daty i przyczyny utraty przez stronę statusu bezrobotnego w Urzędzie."

Czyli rozumiem stracę status osoby bezrobotnej? Proszę o opinie. Z góry przepraszam, pewnie jest tutaj wiecej takich wątków ale nie mogę się doszukać.

Pozdrawiam M.

Czy w oświadczeniu w Urzędzie Pracy wskazał wykonywanie ostatniej umowy zlecenia?

Czyli złożyłaś nieprawdziwe oświadczenie pod odpowiedzialnością karną.

Czy posiadasz dokumenty świadczące o zakończeniu współpracy z ostatnią firmą?

Niee, nic nie posiadam. Moim chyba tylko dowodem na to że pracowałam tam jest to że podpisywałam liste obecności codziennie. I ostatni mój podpis był z dnia 8 września. Więcej już się tam nie pokazałam.

Przepraszam, ale po wyjściu z firmy nie zadbała Pani o formalne rozwiązanie umowy zlecenia? Czy naprawdę "wzruszenie przez kolesia ramionami i stwierdzenie " trudno" uznała Pani za stosowne rozwiązanie współpracy?
Teraz będzie mieć Pani problemy formalne, bo dla PUP w dniu rejestracji była Pani osobą pracującą, która świadomie wprowadziła w błąd UP rejesrując się nieprawnie. Proszę jak najszybciej wyjaśnić kwestię rozwiązania umowy zlecenie z firmą, z którą ją Pani zawarła i dopiero wrócić do PUP z zamkniętą sprawą a najlepiej z dokumentami.
mines911 napisał:
Czyli rozumiem stracę status osoby bezrobotnej?
Aby go stracić trzeba go najpierw posiadać, a z tego co Pani pisze nie miała Pani prawo go uzyskać, o czym PUP się dowiedział po fakcie. Proszę najpierw wyjaśnić sprawę terminu rozwiązania umowy zlecenie i wtedy wrócić do PUP.

Powrót