Zerwanie umowy kupna sprzedaży.

• Autor wątku Autor wątku robas1761
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robas1761

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.. Mam problem otóż sprzedałem motocykl który miesiąc wcześniej kupiłem i nie przerejestrowałem go na siebie.. Ale okazało się że poprzedni właściciel go również nie przerejestrował i nawet nie wspomniał o tym nie dał żadnej umowy z poprzednim właścicielem. Kupujący ode mnie również tak jak ja tego nie zauważył przy kupnie tylko zadzwonił że przy rejestracji brak jest ciągłości umów i nie może go zarejestrować. Nie mogłem mu jej załatwić ponieważ pan od którego kupiłem jest mało odpowiedzialny. Od kupna przez atakującego mnie pana o umowę minęło już przeszło 2 tygodnie. Teraz moje pytanie brzmi czy coś mi grozi za brak dostarczonej umowy ponieważ kupujący grozi mi policją. Umowa została sporządzona że kupujący zapoznał się z stanem motocykla. I co w tej sytuacji powinienem zrobić.

robas1761 napisał:
nawet nie wspomniał o tym
Hmm... bardzo ciekawe...
To jakim sposobem kupiłeś samochód ?
Przecież w dowodzie rejestracyjnym są dane Własciciela, w umowie wpisuje się również dane osoby Sprzedającej na podstawie dokumentu tożsamości. Jak mam rozumieć, ten co Ci sprzedawał miał podrobiony dowód ?
robas1761 napisał:
jest mało odpowiedzialny
Coś mi się widzi, że nieodpowiedzialnie to Ty się zachowałeś, kupiłeś samochód nawet nie sprawdzając od kogo. Pewnie nawet nie sprawdziłeś czy to ten samochód od którego otrzymałeś dowód rejestracyjny :)

sam pisałem umowę.. Dane z dowodu jak pisaliśmy to podawał mi sprzedający.. Sam nie zauważyłem i kupujący ode mnie tego nie zauważył a sprawdzał numery ramy itd czy jest przegląd ubezpieczenie.

robas1761 napisał:
Dane z dowodu jak pisaliśmy to podawał mi sprzedający..
Czyli dobrze zgadłem. Skąd wiesz co Ci dyktował, może z pamięci ? Nie chcę krakać, uważaj żeby zaraz się nie okazało, że zakupiłeś kradziony samochód, lub sprzedała Ci go osoba która nie jest jego właścicielem.
Będzie po pieniążkach, po samochodzie, a nie wiem czy odpowiedzialność karna nie wchodzi tu w grę za paserstwo.
Nie rozumiem, jak można kupić pojazd nie wiedząc od kogo...
Co można poradzić ?
Może uda Ci się ustalić kontakt do osoby która jest w dowodzie jako właściciel ?
Może on użyczy Ci umowy. Tylko co będzie jak się okaże, że sprzedał całkiem innej osobie niż ta, która Tobie sprzedała, jeszcze lepiej, jak się okaże, że wcale nikomu ni sprzedał a samochód został skradziony wraz z dokumentami.
Osoba która sprzedała Tobie samochód podpisała się przynajmniej na umowie którą masz ?

Nie jest kradzione z dokumentami.. Kontaktowałem się z osobą która jest w dowodzie i on nie chce mi również pomóc w tej sprawie..

tak osoba która mi sprzedała podpisała się pod umową..

ja wiem od kogo kupiłem mam tego pana dane które są prawdziwe bo sprawdzałem to już..

tylko co mi grozi za nie dostarczenie umowy?

Powrót