Zerwanie umowy na budowę domku drewnianego

• Autor wątku Autor wątku supamc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

supamc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witajcie,
w marcu podpisałem umowę na budowę domku na ogrodzie (typowa narzędziownia), termin montażu - 8. lipca.
po 1,5 tygodnia odwlekania (bo czeka za materiałem) i umówionym nowym terminem (już ustnie, bez aneksu) na 20.07, dostałem dzisiaj (19.07) telefon (+mail), że zleceniobiorca zrywa umowę, z powodu rosnących kosztów materiałów i żeby wyjść na zero, musiałby xx PLN dołożyć od siebie.
Oddał (poinformował o zrobieniu przelewu) jednocześnie 1,5x kwotę zadatku (w sumie powinien chyba 2x?).

Jakie mam teraz opcje?
- nie zrobić nic i nic nie mieć - to nie wchodzi w grę, ponieważ zależy mi na tym domku.
- renegocjować umowę?
- sąd? mogę domagać się realizacji zlecenia zgodnie z umową / jakiejś rekompensaty (ew. w jakiej wysokości)?

Art. 394. § 1. kc
W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 25 czerwca 2009 r. sygn. akt III CZP 39/09
W razie niewykonania zobowiązania wierzyciel, który nie odstąpił od umowy, może dochodzić naprawienia szkody na zasadach ogólnych, a należne mu odszkodowanie nie jest ograniczone do wartości zadatku lub jego podwójnej wysokości.

Drugi wariant niemal na pewno skończy się w sądzie - wybór należy do Ciebie.

Ostatnia edycja:
Dodatkowe uprawnienie w drugim wariancie:

Art. 480 § 1. kc
W razie zwłoki dłużnika w wykonaniu zobowiązania czynienia, wierzyciel może, zachowując roszczenie o naprawienie szkody, żądać upoważnienia przez sąd do wykonania czynności na koszt dłużnika.

Powrót