Zerwanie umowy stażu

• Autor wątku Autor wątku olek_1222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olek_1222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jestem na stażu od kilku tygodni jako informatyk (z naciskiem na pracownik biurowy). Wszystko było by pięknie ale obowiązki w rzeczywistości mam bardzo odbiegające od tego stanowiska. Ze względu na brak konserwatora zgodnie z opisem Pana zarządzającego w tej firmie mam wykonywać jego obowiązki gdy będę wolny(po pracy w biurze). Chodzi o zamiatanie przed firmą, strzyżenie trawy itp. Wybrałem się do urzędu pracy w swoim mieście z tym problemem i Pani z urzędu powiedziała "nic się Panu nie stanie jak czasami skosisz trawę i pozamiatasz". Jestem załamany, bo uświadomiła mnie jeżeli zerwę umowę to będę pozbawiony statusu bezrobotnego na 4 miesiące. Dopiero teraz sobie uświadamiam w co się wpakowałem. Mam problemy z kręgosłupem (skolioza + kurza klatka piersiowa) i nie pozwala mi to na częstą pracę fizyczną. Zresztą gdybym wiedział, że to ma być praca fizyczna kategorycznie bym odmówił. Zdecydowałem się tylko dlatego bo chciałem w czasie studiów informatycznych zdobyć jednocześnie doświadczenie.

Bardzo proszę o pomoc co w takiej sytuacji mogę zrobić.

To nie przerywaj stażu, ale zgłoś oficjalnie do PUP swoje zastrzeżenia. Opisz dokładnie sytuację swoje zastrzeżenia i złóż pismo w kancelarii, sekretariacie czy biurze podawczym. PUP ma obowiązek zareagować na twoje skargi tzn. zbadać sprawę. Może to zrobić poprzez np. przeprowadzenie kontroli w firmie, przeprowadzenie konfrontacji, wezwanie pracodawcy do złożenia wyjaśnień. Aha, w swoim piśmie napisz koniecznie o wizycie w PUP i komentarzu Pani z urzędu. Podaj jak najwięcej szczegółów zarówno sytuacji w firmie jak i wizyty w PUP (dzień wizyty, nr pokoju, imię i nazwisko tej Pani, z którą rozmawiałeś). Niedopuszczalne jest bowiem odbywanie stażu na innym stanowisku niż ustalone w umowie, a jeszcze bardziej niedopuszczalne jest zignorowanie problemu przez urzędnika, który teoretycznie powinien doradzić jakie kroki należy podjąć.
olek_1222 napisał:
Mam problemy z kręgosłupem (skolioza + kurza klatka piersiowa) i nie pozwala mi to na częstą pracę fizyczną.
Czy przed rozpoczęciem stażu przechodziłeś badania profilaktyczne? Kto za nie płacił? Czy pracodawca przeszkolił cię w zakresie BHP i P.POŻ?

Dziękuję za odpowiedź.
Skierowanie na badania dostałem dopiero kilka tygodni od rozpoczęcia stażu i teraz mam umówioną wizytę u lekarza. Za lekarza mam zapłacić ze swojej kieszeni później podobno mam otrzymać zwrot kosztów. Jeśli chodzi o szkolenia to nic takiego nie przechodziłem.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy do momentu rozpatrzenia mojego wniosku mam pokornie wypełniać to co mi każą w pracy? Jak ewentualnie mógłbym odmówić np. sprzątania chodnika. Trochę boję się, że mogą szybciej niż ja zareagować i zgłosić złośliwie coś do PUP.

olek_1222 napisał:
zy do momentu rozpatrzenia mojego wniosku mam pokornie wypełniać to co mi każą w pracy? Jak ewentualnie mógłbym odmówić np. sprzątania chodnika.
Możesz nie wypełniać, ale wtedy twoja postawa może zostać odczytana jako rezygnacja. Możesz poinformować pracodawcę, że właśnie zawiadomiłeś PUP o nieprawidłowościach i chcesz odbywać staż zgodny z umową. Z drugiej strony może dobrze by było, żeby PUP "przyłapał" Cię podczas kontroli na tych czynnościach, wtedy będzie jasny dowód.
olek_1222 napisał:
Trochę boję się, że mogą szybciej niż ja zareagować i zgłosić złośliwie coś do PUP.
Zawsze mogą, na to nie masz wpływu. Twoje słowo przeciwko słowu pracodawcy... Pozostaje kwestia czy chcesz powalczyć o swoje racje czy nie. A masz w ręku 2 idealne argumenty: brak badań lekarskich (bez badań lekarskich nie powinieneś w ogóle zostać dopuszczony do pracy... jakiejkolwiek) oraz brak szkolenia BHP i P.POŻ. Użyj tych argumentów w piśmie do PUP.

Powrót