zerwanie umowy z biurem rachunkowym a zwrot dokumentacji

• Autor wątku Autor wątku solangia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

solangia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
witam
Nie bylam zadowolona z pracy biura rachunkowego wiec zerwalam umowe. Teraz wlasciciel nie chce zwrocic mi dokumentow w formie elektronicznej.
Czy ma do tego prawo? Czy moge zarzadac oddania calej dokumentacji (papierowej i w formie elektronicznej). Czy ma prawo zostawic sobie dokumentacje elektroniczna, nie udostepniajac mi jej? Czy ma prawo oddac mi tylko wersje papierowe (np. listy plac), a w formie elektronicznej nie?

Proszę określić co Pani rozumie przez "dokumentację w formie elektronicznej".

Jeśli chodzi o księgi jako takie to biuro rachunkowe ma obowiązek przechowywać prowadzone przez siebie elektronicznie księgi rachunkowe. Ma obowiązek zwrócić wszelkie dokumenty księgowe (oryginały) będące podstawami księgowań i księgi elektroniczne w uzgodnionej formie (kopia bazy, wydruk itd).

Chodzi np. o listy plac.
wlasciciel biura chce nam przekazac teczki osobowe i np. listy plac w formie papierowej. To onacza, ze wszystko bedziemu musieli wbijac od nowa do naszego systemu, podczas gdy gdyby przekazal nam te dokumenty w formie elektronicznej, wystarczyloby je przeniesc. Przez to, ze nie chca nam udostepnic dokumentow w formie elektronicznej, narazaja nas na nieprzyjemnosci i straty. Czy maja prawo odmowic nam wydania np. list plac w formie elektronicznej i oddac tylko co im sie podoba (czyli w formie papierowej)?

Powrót