Zerwanie umowy z dealerem samochodów_zaliczka

• Autor wątku Autor wątku yaris54
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yaris54

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W dniu 14 lipca 2023 r. podpisałem z dealerem pojazdów umowę kupna-sprzedaży na zakup nowego, specjalnie skonfigurowanego przeze mnie samochodu, w terminie, który nie został wpisany w umowę – ustnie podano październik/listopad 2023 r. Niestety z pewnych przyczyn ode mnie niezależnych, których na forum, ani dealerowi raczej nie mogę podać, już teraz wiem, że nie będę mógł wykupić tego samochodu z powodu braku odpowiednich funduszy. Zamierzam zerwać tę umowę, ale mam pytanie: czy mam szansę na odzyskanie całości lub części wpłaconej zaliczki 3000 zł? Do mojego pytania dołączam istotny fragment podpisanej umowy (załącznik jest mały, ponieważ nie umiem umieścić większego, ale na żądanie mogę go przesłać e-mailem).

I jeszcze jedno dla mojej ciekawości: z rozmowy z doradcą handlowym podczas podpisywania umowy wywnioskowałem, że wpłacona zaliczka zmniejszy kwotę faktury za samochód, chociaż teraz nie jestem pewien, czy takie sformułowanie padło, jednakże po dokładnej analizie umowy już w domu doszedłem do wniosku, że jednak przed ewentualnym odbiorem pojazdu musiałbym wpłacić pełną kwotę brutto, podaną w tabeli umowy, niepomniejszoną o zaliczkę 3000 zł. Czy mam rację?
Pozdrawiam i liczę na szybką pomoc

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Załącznik jest nieczytelny. Jeśli w umowie nie ma żadnej wzmianki na temat zaliczki podlega ona zwrotowi.

Natomiast dobrze przeczytaj umowę co w razie rezygnacji z zakupu, być może jednak dealer w jakiś sposób się zabezpieczył na wypadek odstąpienia od umowy (zerwać można kartkę z kalendarza)

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Oczywiście błędnie użyłem określenia "zerwanie umowy" zamiast "odstąpienie od umowy"...
Nie wiem, jak załączyć kopię umowy. Pracuję nad tym

Przeczytaj dokładnie umowę i wskaż zdania, które budzą Twoja wątpliwość.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót