Zerwanie umowy z dostawca Internetu

• Autor wątku Autor wątku kamilp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Rok temu podpisałem dwuletnią umowę na telefon oraz internet w firmie z Netią. Niestety zamiast stabilnych usług stale borykam się z awariami. Gorsze warunki pogodowe powodują zrywanie połączenia, bardzo często zdarzają się awarie gdzie usług nie ma przez prawie cały dzień. W miesiącu sierpniu jakiś tydzień czasu łącznie to problemy z w/w usługami. Stąd moje pytanie czy mam prawo zerwać umowę? Usługodawca nie wywiązuje się z określonych postanowień, a moja firma generuje straty z powodu licznych awarii.

Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję za każdą pomoc
Kamil

Witaj,

jak wynika z postu, chodzi o jakiś internet radiowy, więc w umowie jest zapewne jakieś zabezpieczenie operatora na okoliczność przerw w dostawie usług (przykładowo, z uwagi na warunki atmosferyczne), tak, że wypowiedzenie takiej umowy pod tym kątem może być bardzo trudne. Więc pierwsza sprawa - trzeba BARDZO UWAŻNIE zapoznać się z warunkami umowy. Z tym, że jeśli operator podjął się świadczenia usługi, to oznaczałoby, że miał ku temu wystarczające warunki techniczne, więc usługa powinna być świadczona ciągle.

Podstawowa kwestia to składanie reklamacji u operatora. Reklamacje pisemne, dostarczone osobiście za potwierdzeniem odbioru na kopii lub wysyłane listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Więcej o reklamowaniu usług telekomunikacyjnych - strony http://www.uke.gov.pl/. Na rozpatrzenie reklamacji operator ma 30 dni - jeśli nie rozpatrzy - uznaje się taką reklamację za uznaną. Jeśli złożysz kilka takich reklamacji, to w zależności od reakcji operatora być może będzie to podstawa do wymówienia umowy o usługi.

Niezależnie, pamiętaj, że zgodnie z USTAWĄ z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne za brak świadczenia usługi należy się w określonych sytuacjach zwrot abonamentu i rekompensata za okres awarii. Więcej Art.104. do 108. wskazanej ustawy.

Właśnie rzecz w tym, że jest to normalny internet po kablu telefonicznym. Ok spróbuję złożyć ta reklamację. Ew. poszukam jakiś info na ten temat w umowie.

Dzięki,
Pozdrawiam

jeśli masz łącze kablowe, to oznacza, że gdzieś między tobą, a punktem styku jest jakaś radiolinia, która jest wrażliwa na warunki atmosferyczne lub podczas deszczów zamaka twój kabel. Takie rzeczy się zdarzają... Trzeba reklamować.

Ileż to już razy dzwoniłem na infolinię, zgłaszałem awarie... Technicy niby sprawą się zajmowali, ale efektów nie ma. No nic, czas na pisemną reklamację.

Dzięki

W takiej sytuacji, gdy jest awaria to przede wszystkim napisz do nich, że nie dotrzymują warunków umowy (są przerwy w świadczeniu usługi z ich winy - nie ma tłumaczenia, że listki, deszczyk i wietrzyk przeszkadzają) i żądasz zadośćuczynienia w formie zmniejszenia abonamentu za dany miesiąc o X/30, gdzie X to liczba dni bez usługi + jako firma podlicz straty z tego tytułu i zarządaj rekompensaty - jeśli odmówią - zażądaj rozwiązania umowy pod groźbą skierowania sprawy do sądu - w końcu jak nierzetelny dostawca generuje Ci straty to masz prawo do odszkodowania i pozbycia się takiej żałosnej usługi.

Powrót