Zerwanie umowy zlecenie bez porozumienia stron

• Autor wątku Autor wątku keny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam zawarlem umowe zlecenie na okres 3 miesiecy ale zerwalem ja sam gdyz wymiar pracy mial byc inny a byl inny,zerwalem ja sam na poczatku zmiany bez porozumienia stron ,, pow.ze z mojej strony jest zerwana umowa ,, wynagrodzenie za prace 1300 ale przerobilem tylko 18 dni jakie konsekwencje mi groza.prosze o porade
:rolleyes:

Rozumiem, ze wynagrodzenia nie otrzymałes? przy odpłatnym charakterze zlecenia wynagrodzenie należy się z dołu, a więc dopiero po jego wykonaniu. Stosunek zlecenia możesz wypowiedzieć w dowolnym czasie, ze skutkiem natychmiastowym. Ważnym powodem wypowiedzenia będzie w tym przypadku zmiana zakresu wykonywanej przez Ciebie pracy. Należy Ci się część wynagrodzenia, które miałeś otrzymać. Normalnie dający zlecenie mógłby domagać się od ciebie naprawienia szkody (art. 746 par.1 i 2) ale wypowiedziałeś umowę z ważnych powodów, więc mu ono nie przysługuje. pozdrawiam

zerwanie umowy zlecenie

do michala-witam jescze nie dostalem pieniedzy ani zadnego wypowiedzenia dopiero w okresie placenia w firmie bede rozmawial z pracodawca na ten temat czyli musze dostac jakies pieniadze za prace jakie papiery musze dostac aby zarejstrowac sie w urzedzie pracy.pozdrawiam:(:(

Upomnij zleceniodawcę wskazując na treść umowy zlecenia, przypomnij, że przysługuje Ci roszczenie względem zleceniodawcy chronione możliwością wniesienia pozwu. Jednak postaraj się dogadać ze zleceniodawcą... I pamiętaj że umowa zlecenia należy do prawa cywilnego i nie a nie prawa pracy. Aby zarejestrować się w urzędzie pracy nie potrzebujesz dokumentów świadczących o stosunku zlecenia. potrzebujesz następujących rzeczy: dowód osobisty lub inny dokument tożsamości wraz z potwierdzeniem zameldowania i podanym numerem PESEL),
* dyplom, świadectwo ukończenia szkoły lub świadectwo szkolne (w przypadku kontynuowania nauki lub braku jej ukończenia) albo zaświadczenie o ukończeniu kursu lub szkolenia, wszystkie świadectwa pracy, które powinny:
o spełniać wymogi Kodeksu Pracy,
o posiadać pieczątkę zakładu pracy,
o posiadać pieczątkę imienną osoby wystawiającej świadectwo pracy,
o inne dokumenty niezbędne do ustalenia uprawnień osoby ubiegającej się o rejestrację,
* dokument stwierdzający przeciwwskazania do wykonywania określonych prac, jeżeli taki dokument jest posiadany,
* osoba niepełnosprawna przedkłada dokument potwierdzający stopień niepełnosprawności.
Pozdrawiam

Powrót