zerwanie umowy

• Autor wątku Autor wątku DeepPurple
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DeepPurple

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.Kupiłam auto, gość co nim jeżdził na codzień bardzo zachwalał. Właściciel auta to jego żona. Mówił świeżo po remoncie, mam nagranie, świadków. Zrobiona na parkingu jazda próbna. babka pracuje do póżna. Kupiłam auto na drugi dzień o godz 18. Następnego dnia na dłuższej trasie 6 kilometrowej okazało się coś nie tak z autem.Podjechałam aby zrobić nowy przegląd i negatywny, podjechałam jeszcze na przegląd do Rzecznika Sądowego i także negatywny. Chciałam zerwać, wycofać kupno auta lecz sprzedająca nie chce się zgodzić. mówi, że nie ma podstaw. Przegląd z jej strony był robiony 3 miesiące temu. W poniedziałek idę zgłosić na Policję i do Sądu. Jakie są paragrafy aby przekonać ,że sprzedająca nie ma racji a tylko narazi się na koszta?. Jak najszybciej rozwiązać ten problem. ?

przepraszam ale nie chcę wypisywać z listy a jest tego sporo.Wiem, że kiedyś miał konto jej konkubent. Wpiera mi, że nie ma takiego prawa aby do 7 dni można było zwrócić ,upiera się,że nie zerwie umowy.
Rzecznik Sądowy współpracuje z Policją i Sądem w moim mieście.

Ostatnia edycja:
Wszystko zależy od tego jakie to są wady, bo jak łyse opony/ przepalone żarówki, albo inne wynikające bezpośrednio z ekspoatacji samochodu, to nie będzie tak łatwo. Kupując samochód zapoznajesz się z jego stanem technicznym i jeżeli wady są widoczne na pierwszy rzut oka, to też nie możesz zerwać na ich podstawie umowy.

loco1 napisał:
Bo nie ma.

Czy to zużycia eksploatacyjne? Jaki rocznik, przebieg i cena auta?

jedna z rzeczy np ,że w razie wypadku/ kolizji poduszki nie zadziałają ,cena 3,800zl
rok99,przeb,166,286

DeepPurple napisał:
jedna z rzeczy np ,że w razie wypadku/ kolizji poduszki nie zadziałają ,cena 3,800zl
rok99,przeb,166,286

Żarówka na desce rozdzielczej informująca o awarii poduszek się świeci? Dlaczego nie zadziałają? Nie ma ich/ są uszkodzone?

loco1 napisał:
Z jakiego powodu?
sA odcięte, BADANIE komputerem NIE WIEM JAK TO FACHOWO NAZWAĆ NIE NAWIĄZUJĄ Z NIMI ANI Z PODUSZKĄ KIEROWCY ANI PASAŻERA,na urlop miałam jechać za 2 dni

mypetro napisał:
Żarówka na desce rozdzielczej informująca o awarii poduszek się świeci? Dlaczego nie zadziałają? Nie ma ich/ są uszkodzone?
USZKODZONE ,ŚWIECI się

DeepPurple napisał:
USZKODZONE ,ŚWIECI się

To jak się świeci, to nie jest to wada ukryta i o tym, że poduszki nie działają wiedziałaś w momencie zakupu. Poza tym nie działanie poduszek nie jest powodem do nie przejścia przeglądu technicznego.

Następna awaria...

DeepPurple napisał:
Witam.Kupiłam auto, gość co nim jeżdził na codzień bardzo zachwalał. Właściciel auta to jego żona. Mówił świeżo po remoncie, mam nagranie, świadków. Zrobiona na parkingu jazda próbna. babka pracuje do póżna. Kupiłam auto na drugi dzień o godz 18. Następnego dnia na dłuższej trasie 6 kilometrowej okazało się coś nie tak z autem.Podjechałam aby zrobić nowy przegląd i negatywny, podjechałam jeszcze na przegląd do Rzecznika Sądowego i także negatywny. Chciałam zerwać, wycofać kupno auta lecz sprzedająca nie chce się zgodzić. mówi, że nie ma podstaw. Przegląd z jej strony był robiony 3 miesiące temu. W poniedziałek idę zgłosić na Policję i do Sądu. Jakie są paragrafy aby przekonać ,że sprzedająca nie ma racji a tylko narazi się na koszta?. Jak najszybciej rozwiązać ten problem. ?
Szkoda mi tylko tych wszystkich mechaników, którzy będą musieli wstawić się na Policję i Sądu oraz konkubent sprzedającej, ponieważ to on jezdził na codzień tym autem i w takim wstanie?

Jeżeli biegły sądowy stwierdzi, że wady nie są wadami ukrytymi, a inne problemy są standardowe dla 18 letniego pojazdu z takim przebiegiem to nikogo nie bedzie wzywał na świadka, tylko od ręki wyda wyrok. Policja nie będzie miała nic do gadania, bo nie zajmuje się sprawami cywilnymi, a karnymi.

mypetro napisał:
Poza tym nie działanie poduszek nie jest powodem do nie przejścia przeglądu technicznego.
Jest.
DeepPurple napisał:
Szkoda mi tylko tych wszystkich mechaników, którzy będą musieli wstawić się
Wstawianie się jest całkiem przyjemne.

Możesz złożyć sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi - kc art.556 i następne.

Czego się pani spodziewała? Nowego samochodu? Trzeba było zabrać kogoś kto ma pojęcie a nie teraz szukać dziury w całym.

Powrót