Zerwany dach, orkan, czy muszę płacić

• Autor wątku Autor wątku kajtucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kajtucha

kajtucha

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam.
W 2018 roku nad Polską wiał orkan Grzegorz, który zerwał dach naszego domku narzędziowego. Dach uszkodził taras sąsiadom mieszkającym nad nami oraz ścianę domu sąsiadom obok nas. Ci z góry dostali odszkodowanie ze swojej polisy ubezpieczeniowej, natomiast ci z boku nie dostali nic, ponieważ nie mieli ubezpieczenia od wiatru. No i teraz nachodzą nas z roszczeniem zapłaty za zniszczenia. Wiatr wiał z porywami ponad 100km/h, potwierdzają to liczne artykuły prasowe. Nasz domek nie był ubezpieczony, ale był złożony wg instrukcji producenta, dodatkowo wzmocniliśmy ściany i przymocowaliśmy go do podłoża. Nikt nie jest w stanie udowodnić mi że domek był niedbale złożony, a ja mam tylkk zdjęcia domku z zewnątrz. Poprzedni orkan Ksawery naderwał papę z dachu domku, ale nie naruszył konstrukcji domku więc nie widzieliśmy potrzeby by go jakoś dodatkowo wzmacniać.
Czy sąsiedzi mają podstawy i prawo do tego by żądać od nas zapłaty za szkody? Początkowo mówili o kwocie 7tys za trzy dziury w ścianie, teraz zażądali 1000zł.

Proszę o jakieś podstawy prawne, ustawy, artykuły na które mogę się powołać.

Powrót