K
krzysiek66123
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale piszę. Jak nie to proszę o przeniesienie. Mój syn chodzi do technikum do III klasy. Czy mogę go zwolnić z nauki drugiego języka obcego (niemiecki) teraz w maju ? Mam wypis ze szpitala psychiatrycznego w którym zdiagnozowano Zespół Aspergera.
Podstawa prawna:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 30 kwietnia 2007 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz. U. z dnia 11 maja 2007 r.)
Rozdział 2 § 10.
1. Dyrektor szkoły, na wniosek rodziców (prawnych opiekunów) oraz na
podstawie opinii poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym poradni specjalistycznej,
zwalnia do końca danego etapu edukacyjnego ucznia z wadą słuchu, z głęboką dysleksją
rozwojową, z afazją, z niepełnosprawnościami sprzężonymi lub z autyzmem, w tym z
zespołem Aspergera, z nauki drugiego języka obcego.
2. W przypadku ucznia, o którym mowa w ust. 1, posiadającego orzeczenie o potrzebie
kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania, zwolnienie z nauki drugiego języka
obcego może nastąpić na podstawie tego orzeczenia.
3. W przypadku zwolnienia ucznia z nauki drugiego języka obcego w dokumentacji
przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się "zwolniony" albo "zwolniona".
Proszę bardzo o pomoc
Podstawa prawna:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 30 kwietnia 2007 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz. U. z dnia 11 maja 2007 r.)
Rozdział 2 § 10.
1. Dyrektor szkoły, na wniosek rodziców (prawnych opiekunów) oraz na
podstawie opinii poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym poradni specjalistycznej,
zwalnia do końca danego etapu edukacyjnego ucznia z wadą słuchu, z głęboką dysleksją
rozwojową, z afazją, z niepełnosprawnościami sprzężonymi lub z autyzmem, w tym z
zespołem Aspergera, z nauki drugiego języka obcego.
2. W przypadku ucznia, o którym mowa w ust. 1, posiadającego orzeczenie o potrzebie
kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania, zwolnienie z nauki drugiego języka
obcego może nastąpić na podstawie tego orzeczenia.
3. W przypadku zwolnienia ucznia z nauki drugiego języka obcego w dokumentacji
przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się "zwolniony" albo "zwolniona".
Proszę bardzo o pomoc
Ostatnia edycja: