Zespół autorski

• Autor wątku Autor wątku xprt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xprt

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Sytuacja jest taka: dwie osoby napisały wspólnie książkę. Nie zostały wyszczególnione konkretne fragmenty, jest to spójne opracowanie i prace były wykonywane na zasadzie przekazywania sobie wzajemnie kolejnych wersji, uzupełniania materiału, korekty itd.

1. Czy to oznacza, że każdy z tych autorów posiada osobiste prawo autorskie do całości tekstu?
2. Czy każdy z nich może swobodnie dysponować tekstem, czy muszą to robić razem?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Obydwie osoby posiadają do utworu prawa autorskie osobiste, nie są one podzielne, pozostałe kwestie reguluje Art. 9. Prawa autorskiego. Wielkość udziałów ma znaczenie w odniesieniu do praw autorskich majątkowych.

W uzupełnieniu do LeszsekS : domniemuje sie, że udziały są równe.

Przepis prawny:
"Współtwórcom przysługuje prawo autorskie wspólnie. Domniemywa się, że wielkości udziałów są równe. Każdy ze współtwórców może żądać określenia wielkości udziałów przez sąd, na podstawie wkładów pracy twórczej."

W przypadku sporu domniemanie to mozna oczywiscie obalic stosownymi dowodami. W takim przypadku przydatna bedzie np. korespondencja email etc. Jezeli to budzi watpliwosci rozsadnym byloby zawarcie krotkiej umowy regulujacej podzial praw majatkowych stron.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ronin47US napisał:
W uzupełnieniu ...
Jak już cytujesz to wskazuj co, a Pytający już wyżej został odesłany do treści Art. 9. PA.

PS.
Nazwy użytkowników tez warto czytać dokładnie.

Bez przesady, treść jest dostatecznie jasna, a Ty nabijasz tylko posty.

:) uznałem, że dla kogoś kto nie siedzi w temacie może nie być, więc dopisałem. Nie ma o czym dyskutować. Mam ciekawsze rzeczy do robienia niż "nabijanie postów" ;)

Powrót