zespol tanca

• Autor wątku Autor wątku Lukimi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukimi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Serdecznie Wszystkich!
Jest to mój pierwszy post na Tym forum i na wstępie chciałbym przeprosić jeśli umieściłem post w złym temacie:) Następnym razem błędu tego nie popełnię( o ile zaistniał);) No, ale do rzeczy!

Potrzebuje pomocy/porady. Od pewnego czasu pewna rzecz nie daje mi spokoju.
Otóż ,Jest sobie grupa ludzi lubiąca taniec tworzą zespół jeżdżą na różne kursy zmazane z tańcem itp. Itd. W pewnym momencie swojej ?działalności? zaczynają dawać pokazy ,tańczą np. na imprezach publicznych za pieniążki czasem tez charytatywnie .Po pewnym czasie chcą powiększyć grono fascynatów tańca i zbierają ludzi aby ich uczyć tego tańca pobierają opłaty tak zwane składki (ok.15 zł miesięcznie) na różne cele np. mata do tańca, barierki, utrzymanie strony na serwerze(strona związana z tańcem ,grupą).Sala jest darmowa.
I tutaj jest moje pytanie. Czy to jest legalne? Dawanie pokazów ,obieranie składek? Wiem ze można dawać pokazy na umowę zlecenie ale czy w tej sytuacji także? Ale co na przykład ze składkami?
Co trzeba by było zrobić żeby to się stało legalne? Jakie Formalności należało by załatwić ?
I jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z takimi malarzami co sobie siedzą na rynku i malują ludzią portrety? Potrzebują na to jakiś papierek? Mogą tak siedzieć i malować sobie pobierając za to opłaty?
Zadaje to pytanie ponieważ w trakcie dyskusji ktoś powiedział ze nie jest potrzebny takim malarzą żadny dokumencik i ze jest to legalne. A według mnie jest to równie legalne jak handel na stadionie 100 lecia :P

Pozdrawiam i Z góry Dziękuje za szybką odpowiedz:)

Tak na szybciora, ale pewnie ktoś bardziej doświadczony może mnie poprawić, w każdym razie:

Ad 1) Hmm, składki, zależy na co, jeśli idą tylko na wewnętrznie wykorzystywane cele, przejazdy, sprzęt itp, pewnie nie trzeba rejestrować firmy, jeśli jednak idą na coś innego, to pewnie już by trzeba było się zastanowić nad założeniem firmy, rozliczaniem się ryczałtowo chociaż lepie byłoby wybrać metodę kasową;

Ad 2) Ten ktoś może, albo raczej musi się rozliczać z każdej złotówki, jak każdy inny obywatel, pytanie tylko jak? :| Jakbym miał strzelać, to jako malarz (btw. nie pisze się "malarzą", tylko malarzom) może się rozliczać jako osoba fizyczna dorabiająca sobie na działalności wykonywanej osobiście, czy jak to się tam fachowo nazywało - przejrzyj sobie to: http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... 80521b2487

coś Ci pewnie podpowie, jak się gdzieś pomyliłem jakiś ekspert prawa podatkowego mnie pewnie poprawi

Powrót