zeznania

• Autor wątku Autor wątku krampfunga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krampfunga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Ostatnio zeznawałam na komendzie miejskiej w sprawie przestępstwa i kilka dni temu do osoby, w interesie której zeznawałam, przyszło pismo, w którym podano informacje dot. moich zeznań, które według mnie nie do końca zgadzają się z tym, co zeznałam.
Stąd moje pytanie - czy mam prawo pójść na komendę i poprosić o wgląd do moich zeznań, albo o ich kserokopię?

Z góry dziękuję za pomoc.

Nie masz takiego prawa . możesz pójść i jeżeli prowadzący uzna że to ważne dla sprawy moze Cię dosłuchać. To Ty nie wiesz co podpisywałeś ???? Jak sprawa trafi do Sądu to tam możesz to skorygować,

Na przyszłość proponuję czytać (i to nie tylko na komendzie, wszędzie) to, co się poświadcza podpisem.

Akurat na komendzie to trzeba przede wszystkim czytać to co się podpisuje. Wracając do tego co przyszło twojemu koledze to jeśli nie była to kopia twoich zeznań (dziwna sprawa przysyłanie pisma z opisem zeznań świadków) to wcale nie musieli przekręcić twoich zeznań. Po zakończeniu śledztwa kolega będzie mógł się zapoznać z aktami i tam bedą twoje zeznania.

Wiem, co podpisywałam, dlatego uważam, że ktoś błędnie zinterpretował moje zeznania i dlatego chciałabym jeszcze raz zobaczyć, co dokładnie powiedziałam, żeby wiedzieć, czy to ja nie wyraziłam się wystarczająco precyzyjnie czy może to prowadzący sprawę chciał pójść na skróty.
A do tej osoby nie przyszedł opis ani kopia moich zeznań, a jedynie wniosek z nich płynący - moim zdaniem właśnie zupełnie odwrotny od tego, co chciałam przekazać.
Temat dotyczył jednak, nie mojej domniemanej nieuwagi ;) a tego, czy istnieje możliwość wglądu do swoich wcześniejszych zaznań.

Dziekuję wszystkim za odpowiedzi.

Wglądu nie masz, ale skoro przeczytałeś przed podpisaniem to chyba pamiętasz co zeznałeś i nie potrzebujesz ich jeszcze raz przeglądac. Powiedz koledze, że będzie miał okazję zapoznać się z twoimi zeznaniami skoro ci nie wierzy, bo pewnie o to chodzi.

Ostatnia edycja:
musiałeś przeczytać swoje zeznanie na komendzie i podpisać je więc wiesz co tam było napisane potem już nic nie można tam zmienić tylko możesz zostać dosłuchany

Powrót