Zeznanie do Urzędu Skarbowego dotyczące nabycia spadku-pytan

• Autor wątku Autor wątku voycieh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

voycieh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
bardzo proszę o udzielenie informacji na dotyczącej poniższej sprawy:)
W 2006 roku (dokładnie 25.03.2006) nabyłem spadek po zmarłym ojcu (do masy spadkowej wchodził tylko wkład mieszkaniowy do spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego w spółdzielni mieszkaniowej, w której ojciec był członkiem).Spadek nabyliśmy wspołnie z rodzeństwe po 1/3 każde - ja , mój pełnoletni brat i nieletnia siostra, której jestem prawnym opiekunem. Nie złożyłem zeznania do US w wyznaczonym terminie bo po prostu nie wiedziałem. że takie zeznanie muszę złożyć:(
Moje pytania brzmią:

1. Czy US nałoży na mnie jakąś karę z to że nie złożyłem w terminie zeznania?
2. Czy w zeznaniu mam wykazać, że nabyłem 1/3 spadku czy 2/3 (1/3 część moja i 1/3 część nieletniej siostry)?
3. Jaka wskazać datę powstania obowiązku podatkowego?

Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam

1. US nie nałoży na ciebei kary z bardzo prostego powodu: podatek od spadków i darowizn jest podatkiem ktory sie wymierza na wskutek zlozenia zeznania co oznacza jednoczesne wszczecie postepowania podatkowego na wniosek podatnika - nie ma co wnikac, ale generalnie nie grozi ci w zaden sposob odpowiedzialnosc karno-skarbowa
2. wpisz w zeznaniu to co masz w postanowieniu o nabyciu spadku z sądu - zakladam ze masz takie postanowienie
3. jesli masz postanowienie sądu to data uprawomocnienia sie (21 dni od dnia wydania postanowienia przez sąd) oznacza powstanie obowiązku podatkowego.

pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam

Powrót