Zezwolenie na pobyt czasowy i stały

• Autor wątku Autor wątku Karczycho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karczycho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Moja małżonka posiadała zezwolenie na pobyt czasowy w Polsce wydane na 18 miesięcy. Jego ważność zakończyła się w kwietniu 2023r (według decyzji). W styczniu 2023r. złożyła wniosek o nowe zezwolenie na pobyt czasowy, w marcu złożyła odciski palców i dostała stempel w paszporcie. Jest listopad i w urzędzie wojewódzkim twierdzą, że na podstawie art. 100d ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy nie zachodzi bezczynność/przewlekłość postępowania ponieważ wszystkie biegi terminów są zawieszone na podstawie ww. artykułu. Nie chcą również przyjąć wniosku o wydanie zezwolenia na pobyt stały ponieważ nie jest spełniony wymóg przebywania na terytorium RP przez okres 2 lat na podstawie zezwolenia na pobyt czasowy. Drugi wymóg pozostawania w związku małżeńskim z obywatelem RP przez okres 3 lat jest spełniony. Jednakże w tej samej ustawie, którą się zasłaniają jest przepis 5a:

"Jeżeli ostatni dzień okresu ważności zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego obywatelowi Ukrainy przypada w okresie od dnia 24 luty 2022r., okres ważności tego zezwolenia ulega przedłużeniu z mocy prawa do dnia 4 marca 2024r."

Ja rozumiem ten przepis w taki sposób, iż pomimo że 18 miesięczne zezwolenie na pobyt czasowy wygasło (decyzja), to z mocy prawa jest ono dalej ważne - w tej chwili już ponad 2 lata, tak więc według mnie ten wymóg jest spełniony, choć w sposób nie oczywisty.

Niestety nie jestem prawnikiem. Czy ktoś z większą wiedzą mógłby się wypowiedzieć czy dobrze to interpretuję? A może jednak się mylę i nie mam racji. Pozdrawiam wszystkich zdroworozsądkowych ludzi, którzy zdecydują się pomóc i wyrazić swoją opinię.

Powrót