zezwolenie na sprzedaż alkoholu

• Autor wątku Autor wątku uanne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uanne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Jestem członkiem wspólnoty mieszkańców. W naszym bloku znajduje się lokal użytkowy, który jest własnością gminy. Został on wynjęty pod klep spożywczy. Właściciel zwrócił się do wpólnoty z zapytaniem o zgodę na sprzedaż alkoholu. Wspólnota wyraziła na to zgodę, ale z ograniczeniem czasowym: na rok. Rok upłynął, ale najemca nie zwrócił się do nas z kolejną prośbą.
Na pytanie zadane straży miejskiej dostaliśmy odpowiedź, że wspólnota mieszkańców nie ma prawa w udzieleniu zgody zawierać ograniczeń czasowych.
Czy straż miejska ma rację udzielając takiej odpowiedzi?

Pozdrawiam.
A.

Wydanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu w lokalu użytkowym usytuowanym w nieruchomości zarządzanej przez Wspólnota Mieszkaniową uwarunkowane jest zgodą (Uchwała) od Wspólnoty na taką działalność. Termin zakończenia ważności zezwolenia (koncesji) ustala organ wydający.
W przypadku przedłużenia zezwolenia, zostanie ponowione zapytanie o zgodę Wspólnoty ale tylko na taka działalność bez prawa terminowości.
Więc pytanie należało zadać właściwemu miejscowo wydziałowi działalności gospodarczej i zezwoleń.

Witam!
Ale co z tym pierwszym zezwoleniem wspólnoty? Czy w nim też nie można zawrzeć warunku czasowego?
Czy wydział działalności gospodarczej i zezwoleń jest wydziałem urzędu miejskiego?

1-wyrażacie jedynie zgodę na sprzedaż, wyszynk alkoholu.
2-Tak

Witam znowu!
Dziękuję za zwięzłą odpowiedź. Mam kolejne pytanie, a mianowicie: czy Wydział Urzędu Miejskiego miał prawo przyjąć naszą zgodę, jeśli zawierała ona warunek, który nie powinien się tam znaleźć? Czy nie powinien oddalić tej zgody, lub zwrócić nam uwagi na nieprawidłowości?
A.

Nie, ponieważ wystąpienie dotyczyło wyrażenia tak/nie zgody WM na sprzedaż, wyszynk alkoholu w lokalu użytkowym usytuowanym na terenie nieruchomości zarządzanej przez WM.
Proszę przeczytać wystąpienie, czy jest w nim zapytanie o termin.
Oczywiście pomimo otrzymanego zezwolenia od w/b działalności gospodarczej lokal musi spełniać pewne wymogi np. zgodne z Ustawą o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
W przypadku ich naruszenia koncesja/zezwolenie może być cofnięte.
Szczegóły proszę uzyskać w Urzędzie.

Bardzo, bardzo dziękuję dag0!
Spełniły się niestety moje przewidywania..
Cóż, trzeba twardym być, a nie miętkim i czytać przepisy zanim się gdzieś złoży swój autograf:roll:
Pozdrawiam!
A.

Powrót