ZFŚS a dochód na członka rodziny.

• Autor wątku Autor wątku tadeusz.sl74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tadeusz.sl74

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Jestem w związku małżeńskim od października.

Moja żona dostała właśnie w pracy polecenie podania dochodów do Zakładowego Funduszu Świadczeń socjalnych, bo od 2025 zmieniają się kryteria.

I tu zaczynają się wątpliwości, bo wg kadr należy wypełnić oświadczenie podając dochód na jednego człona rodziny z ostatnich dwunastu miesięcy. Kadrowa twierdzi, że również mój dochód z 2023 musi być podany.
W instrukcji przesłanej pracownikom jest napisane "Jeśli nie masz innych źródeł dochodu niż dochody z tytułu pracy w (tu nazwa firmy) renty, emerytury, nie prowadzisz dodatkowo działalności, nie jesteś zatrudniony dodatkowo
w innej firmie na umowie zlecenie itp.) możesz sprawdzić swój dochód w PIT-11 za 2023r.".

Moim zdaniem to bzdura jakaś, ktoś się wypowie?

skoro kryteria firma zmienia od 2025 to dochód jaki należy podać w oświadczeniu powinien dotyczyć dochodu z 2024 r

W przesłanym do pracowników piśmie jest dosłownie tak:

"Informujemy, że z dniem 01.01.2025r. zmienia się kryterium brane pod uwagę przy przyznawaniu świadczeń z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych.

Przyznanie i wysokość świadczeń oraz wysokość dopłat z Funduszu uzależnione będą od wysokości średniego dochodu przypadającego na jednego członka gospodarstwa domowego.

W związku z tym w terminie od 17.12.2024 do 31.12.2024 dostępne będzie okienko ze zmianą progu dochodowego na platformie".

Czyli zmienia się kryterium od 2025 ale dochody trzeba podać już w 2024 :rolleyes:

tadeusz.sl74 napisał:
Czyli zmienia się kryterium od 2025 ale dochody trzeba podać już w 2024
w/g mnie nie ma to większego znaczenia, i tak należy podać średni dochód za 24 r

ja się pozwolę mieć inne zdanie, żadne przepisy nie stanowią jak ma byc liczony dochód więc decydują zapisy regulaminu (który jest uzgadniany ze związkami lub przedstawicielem pracowników).
Dlaczego bzdura? bo w 2023 r. nie byliście małżeństwem ?

Tak, jesteśmy małżeństwem od 2 miesięcy, nie do końca rozumiem dlaczego miałyby mieć znaczenie moje dochody z czasów gdy mieliśmy odrębne gospodarstwa domowe.

jakiś dochód trzeba uwzględnić - jak sądzę dochód za 2023 może jest nawet korzystniejszą opcją niż dochód przykładowo miesięczny za grudzień 2024

Powrót