Zgłaszanie nabycia i zbycia pojazdów

• Autor wątku Autor wątku Seba289
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seba289

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Mam pytanie dotyczące zgłaszania nabycia i zbycia pojazdów. Posiadam spółkę zajmującą się handlem samochodami. Do tej pory wysyłałem zgłoszenia drogą mailową do urzędu gdzie spółka była zarejestrowana. Dziś otrzymałem pierwszy raz zwrotkę, że samochód jest niepoprawnie zgłoszony, gdyż powinien być zgłoszony do wydziału komunikacji gdzie został nabyty. Pojazd miał rejestrację zaczynającą się od liter SKL. Czy to znaczy, że nabycie każdego samochodu muszę zgłaszać do danego urzędu gdzie jest zarejestrowany i czy dotyczy wtedy też to zbycia? Jeśli tak to czy jest jakiś lepszy sposób na zgłaszanie tych pojazdów niż droga mailowa/pocztowa. Zaznaczam, że chodzi mi o spółkę z o.o. , gdyż kiedyś próbując zgłosić jako spółka przez platformę gov, miałem z tym duży problem.

Dzień dobry,

Zgłoszenia zbycia/pojazdu powinno być zgłaszane zgodnie z miejscem rejestracji pojazdu, a nie miejscem zamieszkania właściciela (KPA nie działa do czynności materialno-technicznej).

Możesz to zrobić za pomocą strony www.esp.pwpw.pl (https://www.autownioski.pl/news-21.php - tutaj masz czytelny opis tego jak to zrobić). Wniosek podpisuje osoba która może reprezentować spółkę.

Powrót