Zgłoszenie budowy piwniczki

• Autor wątku Autor wątku bichon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bichon

Stały bywalec
Odpowiedzi
414
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zgłoszenia budowy piwniczki na terenie rolnym.

Działka jest długa, część jest zabudowana domem, ten fragment jest działką budowlaną, wg. miejscowego planu (MN - zabudowa jednorodzinna). Druga część tej samej działki jest rolną (nie została odrolniona w procesie budowy). Na tym fragmencie rolnym chciałbym wybudować małą piwniczkę przydomową, 2x2 metry. Wysłałem zgłoszenie, w którym napisałem, że będzie przeznaczona do przechowywania płodów rolnych. Urząd wysłał sprzeciw uzasadniając, że to ziemia rolna, w uzasadnieniu jest napisane:

Jako przeznaczenie podstawowe terenów R ustala się: uprawy polowe oraz rolnicze użytki zielone,
uprawy ogrodnicze i sady.
Jako przeznaczenie dopuszczalne ustala się możliwość:
1) lokalizacji budynków bezpośrednio związanych z produkcją rolną (np. budynki inwentarskie, stodoły, silosy na
produkty rolne, wiaty na sprzęt rolny, szklarnie, pieczarkarnie, itp.)

Nie zajmuję się zawodową produkcją rolną, ale moja żona ma status rolnika, na tej działce uprawiamy warzywa na własne potrzeby, taki zwyczajny ogródek. Piwniczka ma służyć do przechowywania tych naszych płodów rolnych. Wydawało mi się, że pomimo że nie jest ujęta wprost w powyższym spisie, to katalog jest otwarty, ale urząd wyraził sprzeciw na moje zgłoszenie.

Co mogę zrobić? Napisać jeszcze raz, z jakimś innym uzasadnieniem?

Jaka była treść zgłoszenia dokładnie i gdzie jest zlokalizowany obiekt?

Wyjaśniło się trochę z urzędem, jeżeli chcę budować to co jest opisane powyżej w poście jako dozwolone na "R", to tylko i wyłącznie jako remont lub zastąpienie innego, już istniejącego budynku gospodarczego. Nowego nie można postawić. Jest tak zapisane w innym punkcie MPZP, którego nie doczytałem.
Jakie są realne szance na przesunięcie granicy obszarów MN/R o kilka/kilkanaście metrów? Granica idzie "schodkowo" na sąsiednich działkach i chciałbym "wyrównać schodek" do sąsiedniej działki, wtedy piwniczka bez problemu by mi się zmieściła. Co trzeba zrobić żeby zmienić w tym zakresie MPZP i czy dużo jest z tym zachodu?

Realne? Moim zdaniem bardzo znikome. Procedurę uchwalania (zmiany) MPZP masz opisaną od art 14 Ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Tego nie da się od tak "skorygować" jedną uchwałą gminy

Powrót