Zgłoszenie nabycia pojazdu

• Autor wątku Autor wątku Mateuszes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateuszes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, 18 maja nabyłem samochód i ze względu na kończący się jutro 30-dniowy termin na zgłoszenie jego nabycia postanowiłem dziś to zrobić. Zalogowałem się do mObywatel i ku mojemu zdziwieniu po otwarciu zakładki "Kierowca i pojazdy" znajduje się tam już wpisany mój samochód. Mam jednak wątpliwości jak mam ten fakt interpretować. Do tej pory jedyne co zrobiłem to uiściłem 2% podatku PCC od kupna samochodu. Nie zgłaszałem nabycia. Powinienem to zrobić czy skoro samochód jest już wpisany to znaczy, że nie należy się tym więcej martwić?
21.png

Zgłoszenie nabycia pojazdu to twój ustawowy obowiązek - możesz to zrobić przez internet.

Auto widoczne jest w portalu bo sprzedający zgłosił zbycie.

Od dawien dawna system jest tak skonstruowany żeby ludzie wpadali w kłopoty. Po mimo tego że system wie o czymś, obywatel ma obowiązek to zgłosić.
Jak ktoś nie wie o co chodzi, to zawsze chodzi o pieniądze.

kubaze napisał:
Od dawien dawna system jest tak skonstruowany żeby ludzie wpadali w kłopoty. Po mimo tego że system wie o czymś, obywatel ma obowiązek to zgłosić.
Jak ktoś nie wie o co chodzi, to zawsze chodzi o pieniądze.

A co jakby ktoś sporządził fałszywą umowę kupna-sprzedaży? Mógłby przejąć prawnie Twój samochód, bez Twojej wiedzy

wilkomen napisał:
A co jakby ktoś sporządził fałszywą umowę kupna-sprzedaży? Mógłby przejąć prawnie Twój samochód, bez Twojej wiedzy

System ma gdzieś czy ktoś cię okradł. System bazuje głównie na strachu, niewiedzy i utrzymuje mechanizmy zarabiania na tzw. (niewiedziałem, zapomniałem). To jest bardzo duży dochód dla państwa, dlatego pielęgnuje te mechanizmy, tworząc nowe i na dodatek zwiększa kary.

Jakby państwo naprawdę się interesowało obywatelami, to jest setka innych rozwiązań bez kar.

Powrót