zgłoszenie nie wydania dziecku byłemu (obawy, narkomania)

• Autor wątku Autor wątku Monles
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monles

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry, Były mąż jest uzależniony od narkotyków.Jakiś czas leczył się ale obecnie popłynął. Rodzice wyrzucili go z domu więc nie wiem gdzie obecnie przebywa i w jakim jest stanie. Nie płaci też alimentów. Ma ustalone kontakty z dzieckiem i widzenia. Mam więc obawy jeśli wogóle przyjdzie po dziecko żeby dać mu dziecko na widzenie bo nie wiem gdzie będzie z nim przebywać, w jakim stanie itd.. Czy mogę gdzieś zgłosić sytuację, żebym nie miała problemów jeśli nie wydam mu na widzenie dziecka bo mam podstawy ku temu i miała jakieś dowody też , że to zgłaszałam bo w najbliższym czasie będę składać też o ograniczenie praw rodzicielskich.

Monles napisał:
Czy mogę gdzieś zgłosić sytuację, żebym nie miała problemów jeśli nie wydam mu na widzenie dziecka bo mam podstawy ku temu i miała jakieś dowody też , że to zgłaszałam bo w najbliższym czasie będę składać też o ograniczenie praw rodzicielskich.
Jeżeli ma Pani uzasadnione obawy o bezpieczeństwo dziecka to ma Pani prawo (a nawet obowiązek) nie wydać dziecka na kontakt i wcześniejsza zgoda sądu nie jest do tego potrzebna. Skoro składa Pani wniosek o ograniczenie władzy to w treści wniosku może Pani wnieść od zmianę ustalonych wcześniej kontaktów ojca z dzieckiem np. na kontakt telefoniczny. Dodatkowo w treści wniosku można wnieść o udzielenie zabezpiecznia na czas sprawy poprzez ustalenie wyłącznie kontaktu telefonicznego ojca z dzieckiem z uwagi na zagrożenie dobra dziecka w spotkaniach osobistych.

Powrót