zgłoszenie przez żonę męża do ubezp. zdrowotnego

• Autor wątku Autor wątku kaktob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaktob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Czy żona prowadząca działalność gospodarczą może zgłosić męża, który stracił pracę do ubezpieczenia zdrowotnego ?
Czy takie zgłoszenie wiąże się z opłacaniem przez żonę nowych lub podwyższonej składki ?

Nie wiem jak to jest DG, ale np. żona pracująca na pełen etat, może dopisać do ubezpieczenia męża. Wiąże się to z opłatą pełnej składki za małżonka.

żona pracująca na pełen etat, może dopisać do ubezpieczenia męża. Wiąże się to z opłatą pełnej składki za małżonka.
???? jakiej skłądki? kto ją opłaca?

Czy żona prowadząca działalność gospodarczą może zgłosić męża, który stracił pracę do ubezpieczenia zdrowotnego ?
Czy takie zgłoszenie wiąże się z opłacaniem przez żonę nowych lub podwyższonej składki ?
Jeśli nie będzie osobą współpracującą to tak, może go zgłosic na druki ZCNA do zdrowotnego, nie opłaca nic dodatkowego.
A dlaczego mąż nie zarejestruje się w UP?

A dlaczego mąż nie zarejestruje się w UP?[/QUOTE]
Ponieważ uzyskuje przychód z najmu w wysokości ponad 1/2 minimalnej płacy. pozdr

parasoll.ka napisał:
Czy najem dotyczy własności wspólnej?

Tak, właśnie wróciłem z PUP, gdzie potwierdziłem informację że przy wspólnej własności małżeńskiej i przychodzie z najmu poniżej połowy minimalnego wynagrodzenia na 1 małżonka mogę się zarejestrować jako bezrobotny.
@:parasol.ka - wielkie dzięki za pomoc :brawo:

Cieszę się, że wszystko się wyjaśniło.

Powrót