Zgłoszenie spadku do US

• Autor wątku Autor wątku katka39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katka39

Użytkownik
Odpowiedzi
256
Droga sądowa uzyskałam spadek po zmarłej babce, która nie zostawiła testamentu. Jestem jednym ze współwłaścicieli (ja, ciotka,wujek i zmarły wujek) i każdy dostał po 1/4. Teraz trzeba złożyć wniosek do US, żeby nie płacić podatku. Mam problem z wypełnieniem wniosku w części, w której trzeba podać dane dotyczące nabytych rzeczy. W KW wszystko widnieje jako zabudowana działka gruntu,nie ma nic na temat budynku mieszkalnego stojącego na tym gruncie. W rzeczywistości jest to grunt z domem i drugi leżący jak to się mówi odłogiem. Wszystko znajduje się na wsi. Żaden ze spadkobierców jeszcze wniosku do US nie złożył. W związku z problemem w wypełnieniu zadzwoniłam do US do osoby zajmującej się takimi sprawami i przedstawiłam problem. Urzędnik odmówił mi pomocy i wyjaśnienia jak wypełnić wniosek. Stwierdził, że mam to zrobić sama i wysłać wniosek pocztą, jeśli będzie wypełniony źle to zostanę wezwana, żeby wyjaśnić to. Czy miał prawo odmówić mi pomocy? Jestem laikiem i skąd mam wiedzieć czy zaznaczyć nieruchomość niezabudowana o powierzchni gruntu czy nieruchomość o powierzchni gruntu zabudowana budynkiem mieszkalnym, skoro nie znam jego powierzchni a na jego temat nie ma nic w KW? I jak mam oszacować wartość rynkową tego wszystkiego, żeby z tego wyliczyć swoją 1/4? Kiedy powstał dla mnie obowiązek podatkowy: w momencie rozprawy sądowej czy uprawomocnienia? Czas mija a ja nie wiem kogo prosić o pomoc. Liczyłam, że uzyskam poradę przez telefon skoro wizyty są tylko po wcześniejszym umówieniu a ja mam przyjechać tylko wtedy jeśli zostanę wezwana. Czy urzędnik miał prawo mnie olać, skoro nigdzie nie mogę znaleźć żadnego wzoru/pomocy jak wypełnić ta część?

Jednoznacznie nikt Ci raczej nie pomoże nie widząc dokumentów. Za to możesz być pewna, że zostaniesz wezwana jeśli:
- dla tej działki wszyscy spadkobiercy nie wypełnią wszystkiego tak samo,
- dane będą niezgodne z rejestrami i KW.
Przy rozbieżnościach urząd nie ma jak tego wprowadzić do swojego systemu.

Powrót