Zgłoszenie zastraszania, groźby karalne co i jak?

• Autor wątku Autor wątku cieciu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cieciu

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 026
jest taka sytuacja:

jest osoba chora psychicznie, ale nie szkodliwa dla otoczenia
i ta osoba jest ciągle zastraszana i poniewierana przez swoją siostrę i jej męża
nie raz słyszałem "ukręce/urwe/utne ci łeb", skonczysz pod mostem, itp
osoby te przebywają często "pod wpływem", mają przewagę fizyczną nad zastraszanym
czy takie coś można zgłosić na policje, żeby przynajmniej owego pana i panią pouczyli i sprowadzili na ziemie
i czy to można zgłosić bez podawania moich danych (nie chce, że żeby ich gniew skierował się przeciwko mnie, choc sie ich nie boje, ale cenie sobie spokój), mam na to świadków, którzy nieraz słyszeli, moge też być świadkiem, ale nie chce figurować jako zgłaszający

Proponuję na początek skontaktować się z dzielnicowym i przedstawić mu sprawę.
Jeżeli jednak jest popełniane przestępstwo na szkodę osoby słabszej i chorej, to może warto wykazać się odwagą obywatelską i zgłosić jednak oficjalnie ten fakt na Policji.

nie boje sie podać swojego nazwiska, chodzi jednak o to, że mam z nimi (z tym chorym i jego rodziną - oprawcami) sprawe w sądzie cywilnym o podział współwłasności, jesteśmy umówieni na podpisanie ugody za 2 miesiące i jak im wyskocze z taką sprawą to z ugody będą nici, a z drugiej strony to ten biedny czlowiek moze nie wytrzymac tych dwóch miesiecy przy takiej rodzince
sprobuje sie skonsultowac z dzielnicowym, choc z nimi to tez róznie bywa

Powrót