zgłoszenie zmiany sposobu użytkowania garażu ORAZ zamurowania dotychczasowego wjazdu

• Autor wątku Autor wątku Sachalin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sachalin

Sachalin

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 979
Witam,
zgłosiłem w gminie zamiar zamurowania wjazdu do garażu ścianką z dwoma oknami.
W tym samym wniosku zgłosiłem jednocześnie zamiar przeprowadzenia robót budowlanych polegających na zmianie sposobu użytkowania garażu (na cel mieszkalny). Słowem, dwa zagadnienia rozróżniłem.

Z uwagi na brak MPZP zostałem wezwany do przedłożenia WZ, o które wystapiłem. Wezwanie do przedłożenia WZ poruszało tylko WZ w kontekście zmiany sposobu użytkowania pomieszczenia bez odniesienia się Urzędu do mojego zgłoszenia zamurowania wjazdu.

Czy mogę w związku z tym przyjąć/założyć (jeśli tak, to na jakiej podstawie), że Gmina potraktowała dwa zaganienia rozłącznie i wymurować ściankę mogę już po upływie ustawowych 30 dni w przypadku nie zgłoszenia sprzeciwu co do tej części zgłoszenia? Innymi słowy, czy wymurowanie ścianki i zmiana sposobu użytkowania to w tym przypadku aby nie dwa rozłączne postępowania?

Pytam, bo skoro garaż "jest przeznaczony do przechowywania i niezawodowej obsługi pojazdów mechanicznych" (czyli również motorowerów, rowerów) to rozumiem, że mam prawo wymurować ściankę "na zgłoszenie", sprzęt dalej wprowadzać przez przedsionek (garaż w bryle budynku), a w międzyczasie kontynuować od strony formalnej zmianę sposobu użytkowania na cel mieszkalny.
Garaż, poprzez zamurowanie "wrót wjazdowych" nie traci swojej funkcji. W mojej ocenie i przy moim wykorzystaniu.

Powrót