Zgoda na nadgodziny dla osoby z umiarkowaną niepełnosprawnością

• Autor wątku Autor wątku Aleksandr Afan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksandr Afan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Jestem osobą z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności, zatrudnioną na pełny etat.

Zgodnie z art. 15 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz.U. 2024, poz. 44), mój pełny dzień pracy wynosi obecnie 7 godzin, a tygodniowa norma czasu pracy – 35 godzin.

Wiem, że zgodnie z art. 16 tej ustawy istnieje możliwość uzyskania od lekarza medycyny pracy zgody na wykonywanie pracy w godzinach nadliczbowych lub na niestosowanie ograniczeń wynikających z art. 15.

Chciałbym jednak zachować skróconą normę czasu pracy (7 godzin dziennie / 35 godzin tygodniowo) oraz prawo do wynagrodzenia jak za pełny etat, a jednocześnie mieć możliwość legalnego wykonywania pracy powyżej tej normy jako nadgodzin, z odpowiednim dodatkiem zgodnie z Kodeksem prac

W związku z tym proszę o wyjaśnienie:

Czy mogę zwrócić się do lekarza medycyny pracy o wydanie zaświadczenia wyrażającego zgodę wyłącznie na wykonywanie pracy w godzinach nadliczbowych, bez zniesienia ograniczeń z art. 15 ustawy o rehabilitacji?

Innymi słowy — czy taka częściowa zgoda („zgoda tylko na nadgodziny”) pozwoliłaby mi legalnie pracować np. 8 godzin dziennie, zachowując status osoby z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności i skróconą normę czasu pracy, dzięki czemu dodatkowe godziny byłyby traktowane i opłacane jako nadgodziny?

Z góry dziękuję za odpowiedź i ewentualne wskazówki, jak najlepiej sformułować prośbę do lekarza.

Czy mogę zwrócić się do lekarza medycyny pracy o wydanie zaświadczenia wyrażającego zgodę wyłącznie na wykonywanie pracy w godzinach nadliczbowych, bez zniesienia ograniczeń z art. 15 ustawy o rehabilitacji?

Możesz się zwrócić i lmp taką zgodę może wyrazić o ile nie będzie "widział '" żadnych przeciwskazań
Natomiast pracodawca wcale nie musi polecać ci codziennie pracy powyżej 7 h dziennie bo wtedy byłą by to praca w nadgodzinach.
Jak wiadomo pracy w nadgodzinach planować nie wolno.
Po drugie takie rozwiązanie dla pracodawcy nie jest korzystne wiec dlaczego niby miałby je stosować
Taka zgoda lmp nie zmienia statusu osoby niepełnosprawnej - dalej nie mógłbyś wykonywać pracy w nocy jak i w ogólnych normach czasu pracy.
Zwykła prośba - wystarczy 2,3 zdania - wystarczy wpisać = wzorów jest pełno w sieci

Powrót