Zgoda na odrzucenie spadku przez dzieci małoletniego w irlandzkim sadzie

• Autor wątku Autor wątku tensknis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
T

tensknis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam mam problem mianowicie polecialem do polski by to załatwić ja jako pełnoletni mogłem to zrobić przed notariuszem prosto zalatwione. Mialo byc prosto do sądu w imieniu dziecka ,okazalo się iz ważne jest to gdzie się mieszka wiec sad w polsce odrzuca wniosek bo mieszkamy w Irlandii . Nie wiem jak gdzie się ruszyc w ie.
Czy ktoś załatwiał taką sprawę
Proszę o pomoc

Witam mam identyczną sytuację . Sędzina powołała się na jakąś dyrektywę UE co niby to reguluje ale pytałem kilku prawników w Irlandii nikt nic nie wie. Co robić?

Ale sędzia odrzucił ci wniosek , kazał w Irlandii skladac

Jeżeli mieszkasz w Irlandii i centrum życiowe dziecka jest tutaj to musisz to załatwić tu w IE . Ponoć w zeszłym roku wyszła jakaś dyrektywa UE która to reguluje i sąd tutaj musi przeprowadzić tą sprawę według prawa Polskiego, a jakby odrzucił twój wniosek to złóż wniosek w mieście stołecznym Warszawa na bank rozpatrzą tyle że będą przynajmniej 2 sprawy na których będziesz musiał z żoną być. Jeżeli mieszkasz zagranicą to już nie sąd pod który podlega twoje miasto tylko Warszawa.pozdro

Nie orientujesz się co za papiery sa potrzebne

nie jestem pewien, ale chyba dowody na to ze przyjęcie spadku przysporzy tylko same problemy długi czyli historia konta albo harmonogram spłat. jak wszystko będzie w wniosku to może sąd cie nie będzie wzywać. Poczytaj o przyjęciu z dobrodziejstwem inwentarza tak małoletni z automatu przyjmują jak minie te 6 miesięcy od kiedy ty się zrzekłeś.pozdro

To ja wiem , tylko co potrzebne jest w Irlandii

Właśnie nie mam pojęcia, ale będę to załatwiał na dniach.

tensynek napisał:
Właśnie nie mam pojęcia, ale będę to załatwiał na dniach.

Witaj czy już zalatwiales ta sprawę w Irlandii?

Witam .dzisiaj byłem u irlandzkiego prawnika i ten mi powiedział ze może dać papier o odrzucenie spadku w imięniu dziecka ale czy to wystarczy w razie czego w polsce???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót