Zgoda na paszport

• Autor wątku Autor wątku Golf3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Golf3

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,
czy adwokat mający moje pełnomocnictwo może w moim imieniu w urzędzie paszportowym wyrazić zgodę na wyrobienie paszportu małoletniego syna, pod moja nieobecność w kraju?
Pozdrawiam

Skoro Twój adwokat tego nie wie to tak, jest to trudne pytanie.

Mój adwokat twierdzi ze może, urzędnik w paszportowym wprost przeciwnie. Pełnomocnictwo do wyrażania w moim imieniu zgody na wyrobienie paszportu dla mojego dziecka.
Dla jasności postanowiłem zasięgnąć opinii szerszego grona, stąd ten post tutaj.

Nadal nie znamy dokładnej treści pełnomocnictwa, więc nie zgadniemy czy może czy nie może. Kwestia jeszcze czy zgoda jest obojga rodziców, zastępczo sądu albo jest przesłanka do tego, aby tylko jeden rodzic był wystarczający do wyrażenia zgody.

To cytat z pelnomocnictwa "Pełnomocnictwo do wyrażania w moim imieniu zgody na wyrobienie paszportu dla mojego dziecka..... dane dziecka" zgoda oboja rodzicow. Matka stawi sie osobiscie w moim imieniu adwokat.

Zajrzałem do Ustawy o dokumentach paszportowych. Art. 13 i 14 (szczególnie ust. 1a) nie pozwala na składanie wniosku przez pełnomocnika. Obstawiam zatem, że to jest przeszkoda.

Dziękuje.
Znalazłem tez informacje ze: Artykuł nie obowiązuje. Akt uchylony dnia: 2022-03-27 i za bardzo nie rozumiem?

został uchylony z 2006 a teraz obowiązuje ustawa 2022,

A przepraszam. Zatem art. 30 i 43 nowej ustawy z 27 stycznia 2022.

Powrót