Zgoda na przesyłanie faktur drogą elektroniczną / Porozumienie

• Autor wątku Autor wątku n-iemen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

n-iemen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Piszę w sprawie tzw. "zgody na przesyłanie faktur drogą elektroniczną", czasami nazywaną "porozumieniem w sprawie przesyłania faktur drogą elektroniczną".

Z tego, co udało mi się ustalić, nie ma wymogu prawnego co do formy pozyskania zgody od kontrahenta na przesyłanie faktur drogą elektroniczną. Dlatego, bardzo często podczas współpracy z moimi kontrahentami i klientami, wystarczy, że potwierdzimy sobie krótko mailem, że przechodzimy na faktury elektroniczne i to zamyka temat.

Nastąpił natomiast u nas w Polsce dodatkowo wysyp formalnych dokumentów papierowych, które czasem stanowią kłopot dla klienta, ponieważ nabrały one formy umowy, którą trzeba przeanalizować, wydrukować, opieczętować i uzyskać podpis osoby uprawnionej w KRS. Dla firmy, która ma setki kontrahentów, może to stanowić problem administracyjny, oznaczający duże obciążenie sekretariatu. Dodatkowo, w dobie dokumentacji elektronicznej, wydaje się być to archaicznym rozwiązaniem.

Moje pytania:
1. Czy jest jakaś podstawa prawna, która wymusza na kontrahentach podpisanie formalnej zgody w formie papierowej? Jeśli nie ma, która podstawa prawna reguluje kwestie "zgody"?
2. Czy jest konieczność podpisywania takiej zgody wyłącznie przez osobę uprawnioną w KRS czy też może to być zrobione przez osobę, która odpowiada np. za zaopatrzenie w firmie/za sprzedaż/za księgowość?
3. Czy jest konieczność opieczętowania dokumentu pieczęcią firmową?

Myślę, że odpowiedzi w tej sprawie pomogą uprościć prostą kwestię, którą nasi przedsiębiorcy być może trochę niepotrzebnie skomplikowali.

Dziękuję za udział w konwersacji i do usłyszenia.
Niemen

Powrót