Zgoda rodziców na pozowanie nago?

• Autor wątku Autor wątku pan.ciekawski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

pan.ciekawski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie,

Z uwagi na mój pierwszy post witam wszystkich bardzo serdecznie oraz przepraszam, jeśli umieściłem go na niewłaściwym kąciku.

Rysuję akty, nigdy jednak nie rysowałem osoby niepełnoletniej. Zgłosiła się jednak do mnie dziewczyna (lat 17) i zastanawiam się czy przypadkien nie potrzebuję zgody jej rodziców?

Przeglądając informacje dostępne w internecie natykałem się na sporą ilośc tematów tego typu, wszystkie jednak dotyczyły zdjęc, a między nimi, a rysunkami różnica jest ogromna.

Problem pojawia się w tym, że z usłyszanych mi informacji w przypadku pozowania do zdjęc osoby niepełnoletniej, zgoda ta potrzebna jest czy to na publikacje czy na utrwalanie modelki (proszę o wyprowadzenie z błędu jeśli tak nie jest). W przypadku jednak rysunków nie może byc mowy zarówno o utrwalaniu (to nie ciało modelki jest na rysunku, nawest jeśli przypomina je), a więc tym bardziej o publikacji.

Pytanie więc czy zgoda taka dotyczyłaby więc zgody rodziców na rozebranie się córki? Czy osoba niepełnoletnia musi miec zgodę aby się rozebrac?

Jak pisałem, nigdy jeszcze nie pozowała mi osoba niepełnoletnia, a bez absolutnej pewności nie chciałbym takiej osoby rysowac.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót