Zgodność z prawem pewnych punktów statutu szkoły

• Autor wątku Autor wątku DJRM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DJRM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zacząłem wnikliwie studiować statut szkoły, do której chodzi moje dziecko.
Bardzo dużo rzeczy zaczyna mi się tu nie podobać, choć szkoła nie jest do podobania.

W związku z tym mam pytania, zanim podejmę działania:
1. Czy w świetle art. 53 Konstytucji statut szkolny może zabronić noszenia medalika na łańcuszku w czasie zajęć WF?
Szkoła twierdzi że medalik to biżuteria, a zakazuje noszenia jakiejkolwiek biżuterii na WF. Art. 53 pkt 5 Konstytucji wyraźnie okrśla, kiedy i w jakiej formie wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona.
2. Czy dyrektor szkoły może na mocy statutu szkoły otrzymać prawo karania ucznia wykonaniem prac społecznych na rzecz szkoły? W moim przekonaniu, taka kara jest karą ograniczenia wolności, którą może wymierzać tylko sąd.

Dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Ad1. Tak, ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa na lekcji WF. Taki łańcuszek można przypadkowo złapać i zrobić krzywdę osobie noszącej.
Ad2. Nie może

creeper1989 napisał:
Ad1. Tak, ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa na lekcji WF. Taki łańcuszek można przypadkowo złapać i zrobić krzywdę osobie noszącej.

"Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób." Konstytucja RP art. 53 pkt 5.
Czy jest zatem jakiś zapis w ustawie, a jeśli tak to gdzie.

Aha, żeby nie było: sam uważam że niewskazane jest noszenie łańcuszka na WF.

Powrót