zgodny dział spadku - gdzie i jak?

• Autor wątku Autor wątku anettag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anettag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
mam problem z działem spadku: dziedziczymy w 4 równo po 1/4
5,1 ha ziemi + dom z zabudową gospodarczą wartość z US ->260 000 PLN
- siostra chce tylko działkę 1ha, zrzeka się reszty bez spłat
- ja działkę 2 ha i 1/4 domu
- brat 3/4 domu, zabudowa gospodarcza i 3 działki na własność
- mama dożywocie

co lepiej wybrać
1 - notariusza? jakie koszty wedle tabel? mi wyszło z moich obliczeń około 3 500 PLN, co potrzeba?
2 - a może lepiej sąd? koszty? może ktoś zna linki z wzorami wniosków, jakie dokumenty potrzeba?

nie ukrywam ze zależny mi na jak najtańszym rozwiązaniu

3- czy mogę wziąć 1/4 domu z prawem do korzystania (przejazd, parking)z działki na której on się znajduje? czy lepiej zostać współwłaścicielem tej działki? prawdopodobnie podaruję moją cześć bratu w dalszej przyszłości narazie chce mieć zabezpieczenie,

4 - problem z KRUS pobieram rentę rodzinna i nie mogę mieć pola rolnego na siebie powyżej 1 ha jak to najlepiej przeprowadzić? pozostało mi 2 lata studiów i jest to mój jedyny dochód

proszę o wyczerpującą odpowiedz bądź linki.

1. Jeśli chodzi o najtańsze rozwiązanie to jeśli jesteście zgodni co do podziału to opłata sądowa wyniesie jedynie 300 zł. Nie piszesz czy działki które chcecie między sobą podzielić są wyodrębnione geodezyjnie, jeśli nie dojdzie koszt biegłego geodety.
2. Nie możesz "wziąć" 1/4 domu. Dom i działka na której stoi stanowią jedną nieruchomość, dom jest jedynie jej częścią składową.
3. z krusem nie pomogę bo się nie znam.

Powrót