A
anettag
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Witam,
mam problem z działem spadku: dziedziczymy w 4 równo po 1/4
5,1 ha ziemi + dom z zabudową gospodarczą wartość z US ->260 000 PLN
- siostra chce tylko działkę 1ha, zrzeka się reszty bez spłat
- ja działkę 2 ha i 1/4 domu
- brat 3/4 domu, zabudowa gospodarcza i 3 działki na własność
- mama dożywocie
co lepiej wybrać
1 - notariusza? jakie koszty wedle tabel? mi wyszło z moich obliczeń około 3 500 PLN, co potrzeba?
2 - a może lepiej sąd? koszty? może ktoś zna linki z wzorami wniosków, jakie dokumenty potrzeba?
nie ukrywam ze zależny mi na jak najtańszym rozwiązaniu
3- czy mogę wziąć 1/4 domu z prawem do korzystania (przejazd, parking)z działki na której on się znajduje? czy lepiej zostać współwłaścicielem tej działki? prawdopodobnie podaruję moją cześć bratu w dalszej przyszłości narazie chce mieć zabezpieczenie,
4 - problem z KRUS pobieram rentę rodzinna i nie mogę mieć pola rolnego na siebie powyżej 1 ha jak to najlepiej przeprowadzić? pozostało mi 2 lata studiów i jest to mój jedyny dochód
proszę o wyczerpującą odpowiedz bądź linki.
mam problem z działem spadku: dziedziczymy w 4 równo po 1/4
5,1 ha ziemi + dom z zabudową gospodarczą wartość z US ->260 000 PLN
- siostra chce tylko działkę 1ha, zrzeka się reszty bez spłat
- ja działkę 2 ha i 1/4 domu
- brat 3/4 domu, zabudowa gospodarcza i 3 działki na własność
- mama dożywocie
co lepiej wybrać
1 - notariusza? jakie koszty wedle tabel? mi wyszło z moich obliczeń około 3 500 PLN, co potrzeba?
2 - a może lepiej sąd? koszty? może ktoś zna linki z wzorami wniosków, jakie dokumenty potrzeba?
nie ukrywam ze zależny mi na jak najtańszym rozwiązaniu
3- czy mogę wziąć 1/4 domu z prawem do korzystania (przejazd, parking)z działki na której on się znajduje? czy lepiej zostać współwłaścicielem tej działki? prawdopodobnie podaruję moją cześć bratu w dalszej przyszłości narazie chce mieć zabezpieczenie,
4 - problem z KRUS pobieram rentę rodzinna i nie mogę mieć pola rolnego na siebie powyżej 1 ha jak to najlepiej przeprowadzić? pozostało mi 2 lata studiów i jest to mój jedyny dochód
proszę o wyczerpującą odpowiedz bądź linki.