Zgodny podział spadku

• Autor wątku Autor wątku kubayashi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubayashi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Planujemy złożyć wniosek o ustalenie spadkobierców oraz zgodny podział spadku po zmarłym ojcu. Zkompletowaliśmy wszystkie potrzebne dokumenty do tego wniosku. Mamy niestety problem ze sformułowaniem treści w jaki sposób ma zostać podzielony spadek. Dodam, że w skład spadku wchodzą 2 nieruchomości ( mieszkanie własnościowe oraz działka z domem mieszkalnym). Wartość tych nieruchomości to ok 350 tys zł.
Spadkobierców jest 5:

żona zmarłego
1 syn zmarłego
2 syn zmarłego
3 syn zmarłego
córka zmarłego

Nasz podział widzimy w ten sposób że:

1 syn nie chce już nic ponieważ w przeszłości otrzymał darowiznę od rodziców w postaci działki

córka ma otrzymać mieszkanie własnościowe

2 syn miałby otrzymać działkę wraz z domem mieszkalnym

żona zmarłego miałaby otrzymać prawo do służebności mieszkania w domu syna 2.

3 syn miałbybyć spłacony oreśloną kwotą w 3 ratach przez syna 1 (jedna rata została już przekazana 3 synowi i jest to poświadczone aktem notarialnym).

Proszę o w miarę przejrzystą odpowiedź.
Wiem że sądownie dla żony zmarłego przewidziana jest połowa spadku.
Jak to wszystko opisać we wniosku?

Z góry dziękuję za pomoc.

a to mam zagwostkę, czy można służebność w postępowaniu działowym stworzyć; ale skoro można ustanowić odrębną własność lokalu, co de facto jest również swoistą umową, więc pewnie i służebność przejdzie;

spokojnie Sąd sobie poradzi, napiszcie mu tylko wszystko precyzyjnie i dołączcie dokumenty, czyli odpisy z księgi;

jest to nieproces, więc Sąd nie jest związany waszym nieprecyzyjnym żądaniem;
jeżeli Sąd odmówi ustnowienia służebności mieszkania - bo uzna iż to nalezy w formie umowy zrobić, to spokojnie możecie się zgodzić na taki dział, a następnie pójść do notariusza z tym;

czyli opisać własnymi słowami?
bez podawania częsci przypadających na danego spadkobiercę?

ok! może inaczej.
A jakby pan to napisał? W podobny sposób jak to zrobiłem opisując nasz podział?
Obawiam się czy sposób w jaki opisaliśmy podział (tzn tak jak w poście 1) może niezadowolić sąd.
Może się mylę. To pierwszy wniosek jaki składam w sądzie.

jeżeli nie zadowoli Sądu, to Sąd bądź na posiedzeniu bądź wczesniej wezwie państwa do sprecyzowania wniosku;

jak dla mnie jest on precyzyjny;

jak już napisałem powyżej jest to postępowanie nieprocesowe, gdzie Sąd nie jest związany żądaniem, działa z urzedu, i ważne jest tylko abyście dostarczyli wszelkie niezbędne dokumenty

dziekuję za poradę.
jutro składam wniosek do sądu.
będę informował jak sprawa się potoczyła.:wink:

Powrót