zgon ojca i rachunek za reanimacje wyslany do polski na nazwisko taty?

• Autor wątku Autor wątku bu-bu81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bu-bu81

bu-bu81

Stały bywalec
Odpowiedzi
596
Nie wiem gdzie umieścić - wiec proszę o wyrozumiałość i ewentualne przeniesienie ;)

Dzisiaj przyszedł do domu rachunek z "Deutsches Rotes kreuz" za reanimacje i przyjazd karetki pogotowia w Niemczech do taty, który zmarł tam na zawal.
Rachunek wystawiony jest na nieżyjącego tatę - i teraz mam pytanie czy mam go zapłacić ? czy wyrzucić ?

Wszystko zalezy od tego, czy pod wzgledem prawnym przyjelas spadek po tacie czy sie zrzeklas prawa do spadku.

W przypadku przyjecia spadku trzeba przejac tez dlugi po zmarlym

Pogodniak żadnej sprawy jeszcze nie mieliśmy i na razie nie będzie - to co zmarły ma zapłacić rachunek za nieuratowanie mu życia ?

Nie wiem, jak jest w Polsce, ale w Niemczech za przyjazd karetki i ratowanie zycie, nawet nadaremne, placi ubezpieczenie chorobowe. Wiec jak tato byl ubezpieczony, to powinno zaplacic ubezpieczenie, jak nie byl ubezpieczony, to niestety do momentu smierci zaciagnal w pewnym sensie dlug w szpitalu, bo oni mimo wszystko sie nim zajmowali.

W Niemczech jest tak, ze tzw. ustawowi spadkobiercy musze odpowiedziec na proste pytanie:
- przyjmuje schede po zmarlym, tzn. jego majatek, ale wtedy tez jego niezaplacone rachunki,
albo
- odrzucam schede po zmarlym, wtedy nie mam prawa do majatku, ale i nie musze sie martwic o jego niezaplacone rachunki.

W drugim przypadku pracownik sadu by musial sie zajmowac regulowaniem wszystkich spraw majatkowych, w pierwszym przypadku wy.

OKI dzięki wielkie ,czyli trzeba zapłacić choć serce boli bo tacie życia nie uratowali ;/

Powrót