Zgranie MP3 do przenośnego odtwarzacza

• Autor wątku Autor wątku Kuba8293
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuba8293

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam pytanie i proszę o udzielenie mi odpowiedzi na nie w miarę możliwości. Przeczytałem na tym forum, że mam prawo zgrać sobie piosenki jako pliki MP3 z płyty CD na własny użytek do komputera. Czy mogę te pliki MP3 przenieść na przenośny odtwarzacz MP3 lub telefon komórkowy i słuchać tych piosenek np. w podróży(za granicą albo w Polsce - może ma to znaczenie), oczywiście przez słuchawki i ewentualnie odtwarzać je moim rodzicom czy też bratu?

Kuba8293 napisał:
Czy mogę te pliki MP3 przenieść na przenośny odtwarzacz MP3 lub telefon komórkowy i słuchać tych piosenek np. w podróży(za granicą albo w Polsce - może ma to znaczenie)
Tak. To też zalicza się do użytku osobistego.
Kuba8293 napisał:
ewentualnie odtwarzać je moim rodzicom czy też bratu?
Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 23. Wykorzystywanie utworów – dozwolony użytek osobisty
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektonicznourbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
Art. 23^1. Wykorzystywanie utworów - procesy technologiczne
Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego, a stanowiące integralną i podstawową część procesu technologicznego oraz mające na celu wyłącznie umożliwienie:
1) przekazu utworu w systemie teleinformatycznym pomiędzy osobami trzecimi przez pośrednika lub
2) zgodnego z prawem korzystania z utworu.

Skoro Ty możesz korzystać słuchając to możesz dawać ową muzykę do słuchania również Twojej rodzinie. Owe "incydentalne zwielokrotnianie utworów", o którym mowa w ustawie to m. in. spowodowanie, że na płycie CD, na dysku komputera i w pamięci odtwarzacza MP3 będzie znajdować się ta sama muzyka (z tym, że ew. może być ona w inny formacie).

Ostatnia edycja:
Powrót