Zgubienie dowodu

• Autor wątku Autor wątku MagicMan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MagicMan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Na stronie UM wyczytałem, że należy złożyć wniosek o wydanie nowego w taki sam sposób jak w przypadku ubiegania się pierwszy raz, ale żeby go otrzymać to muszę się wylegitymować innym dokumentem ze zdjęciem... Tylko , że ja takiego nie mam... szkoły pokończyłem, prawa jazdy nie mam... karty kredytowe zdjęć nie mają... Pytanie : I co teraz? Jak odebrać taki dowodzik??

Nie no, a w UM w ogóle byłeś już? Przecież to podstawa, żeby dostać zaświadczenie o utracie dowodu. I z tym zaświadczeniem nie powinno być problemu odebrać później dowód.
Przecież skoro piszesz, że dowód zagubiony, żadnego dokumentu nie masz, to jak teraz w razie potrzeby się gdzieś wylegitymujesz?
Od razu się idzie do UM po zaświadczenie o utracie dowodu - podstawa (i zabezpieczenie, jeśli faktycznie zgubiłeś, bo kto wie, kto teraz może mieć go).

I bezwzględnie dodatkowo należy zrobić zastrzeżenie bankowe w Twoim banku, że zgubiłeś, a jeśli w ogóle brak konta, to w najbliższym.... i to jak najszybciej, bo może się okazać, że obciążony pożyczką czy zakupami na kredyt.....

Powrót