Zgubienie przesyłki kurierskiej. Co zrobić?

• Autor wątku Autor wątku adrianp81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrianp81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Przydarzyła mi się przykra sytuacja.
Zajmuję się rękodziełem.
Miesiąc temu z ogłoszenia zadzwoniła osoba która chciała otrzymać przedmiot dekoracyjny. Płatność przy odbiorze. Przedmiot został wykonany i wysłany firmą kurierską. Paczka została ubezpieczona na kwotę ok. 250 zł z płatnością przy odbiorze. Przesyłkę zgubili.

Firma nie chce uznać reklamacji i oddać pieniędzy za zgubę ze względu na brak dokumentu potwierdzającego wartość i zawartość paczki.
Dokument sprzedaży nie został wystawiony, a przedmiot nie został wystawiony na żadnej aukcji.

Co robić w tej sytuacji? Nie mam ani pieniędzy ani przedmiotu.

O, kolejny kurier cwaniak. Ale opłatę na składkę za ubezpieczenie od deklarowanej wartości paczki to wziął? Skoro paczka miała deklarowaną wartość 250 zł i zginęła, to należy się odszkodowanie 250 zł. Przyjmując opłatę za taką paczkę, firma kurierska potwierdziła jej wartość i nie są wymagane żadne inne dokumenty.

Zapoznać się z warunkami ubezpieczenia.

Warunki ubezpieczenia wiążą kuriera z ubezpieczycielem. Nadawca paczki nie jest stroną tej umowy.
Nadawca paczki miał umowę z kurierem. Kurier nie musi paczek ubezpieczać w ogóle, a i tak odpowiada do wysokości deklarowanej wartości paczki (przy czym odpowiedzialność ta jest proporcjonalna do stopnia zniszczenia paczki, czyli w przypadku całkowitej utraty paczki będzie to 100% kwoty deklarowanej).

Co robić w tej sytuacji? Nie mam ani pieniędzy ani przedmiotu.

Odwołać się.
Art. 65 ust. 1 p.p.: przewoźnik ponosi odpowiedzialność za utratę, ubytek lub uszkodzenie przesyłki powstałe od przyjęcia jej do przewozu aż do jej wydania oraz za opóźnienie w przewozie przesyłki

ze względu na brak dokumentu potwierdzającego wartość i zawartość paczki.

Potwierdzenie nadania paczki z wpisaną wartością deklarowaną jest przecież takim dokumentem.

Ostatnia edycja:
Powrót