zgubiłem legitymację i dostałem mandat z MPK

• Autor wątku Autor wątku MłodyMB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MłodyMB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Zgubiłem gdzieś legitymację szkolną z liceum, ale nawet tego nie zaóważyłem ponieważ itak była nieważna i myślałem że gdzieś w domu się zawieruszyła. Właśnie dostałem na tą legitymację madat z MPK.
Zastanawiam się, czy wolno im wystwić mandat na nieważną legitymację, tymbardziej że byłem pełnoletni i powinienem, sie legitymować dowodem, jeśli legitymacja jest nieważna, pozatym nie przypominam sobie żebym był wtedy w tej miejscowości. Prawdopodobnie pracowałem, ale nie moge tego sprawdzić ponieważ już nie pracuje w danej firmie.
Jakie są przepisy wystawiania mandatów przez kontrolerów MPK i jak mam teraz się wybronić przed tym mandatem? :roll:

Ciężka sprawa.
Gdyby zgłoszono zagubienie dokumentu np. do lokalnej gazety sprawa była by jasna a stanowisko obrony bardzo proste.
A w tej sytuacji pozostaje odpisać że Pan zgubił legitymację i nie był w miejscu gdy nakladano mandat co może Pan udowodnić (nie podawać jak) może dadzą sobie spokój w co wątpię :? Aha ktoś musiał podpisac przyjęcie tego mandatu więc można im postawić argument grafologiczny :o
Kontrolujący nie jest w stanie ustalić czy legitymacje jest nieważna no chyba że jest nie podbita (co można łatwo podrobić rozmazaną monetą) lub osoba na legitymacji widniejaca osiągneła 26 lat.

Powrót