zgubione dokumenty na terenie UK

• Autor wątku Autor wątku codeush
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

codeush

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam. nie mam pojecia gdzie to wstawic, ale potrzebuje bardzo pilnej pomocy od kogos kto sie na tym zna. otoz mieszkam w londynie od 1,5 roku. 3 dni temu zgubilam dowod, prawo jazdy, karte bankowa (generalnie caly portfel). Karta na szczescie byla juz wczesniej zablokowana, ale konto zablokuje bezposrednio w banku. we wtorek ide na policje. dokumenty jakie mam:
-NIN
-poswiadczenie pracy (od 1,5 roku) na stale, kontrakt od menagera i firmy
- paszport (stracil waznosc rok temu)
- listy z banku
- kopie dowodu osobistego ktory zgubilam
- akt urodzenia - odpis
- mature - orginal
- pesel
-nr dowodu (ktory zgubilam)
Czy na podstawie tych dokumentow jest jakakolwiek szansa ze dostane paszport w ambsadzie chociaz na 2 miesiace (tymczasowy)? nie moge wrocic do Polski na podstawie kartki z policji (ktora dostane we wtorek - poswiadczenie o zgubieniu dokumentow) bo nie wroce do UK a tutaj zyje, pracuje.
Nie mam zadnego WAZNEGO dokumentu ze zdjeciem. tylko ten paszport niewazny (chyba ze swiadectwo z liceum ;D)
Prosze pomozcie mi, od 3 dni nie moge spac i sie tylko martwie tym wszystkim...
P.S. Ile sie czeka na dowod w Polsce?

wrócić możesz na nieważnym paszporcie ,poczytaj na forum § Wielka Brytania - Forum Prawne

ktoś nawet ostanio tak wracał i potwierdził na forum

ustawy o dokumentach paszportowych

Art. 35. Utrata ważności dokumentu paszportowego nie pozbawia jego posiadacza prawa wjazdu na podstawie tego dokumentu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Wydział Konsularny RP w Londynie uprzejmie informuje ze obywatel Polski może powrócić na nieważnym dokumencie na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej zgodnie z ustawa art.35 z dnia 13.07.2006 o dokumentach paszportowych(dz.u.nr 143,poz.1027) która stanowi ze utrata ważności dokumentu nie pozbawia jego posiadacza prawa wjazdu na terytorium RP. Jednocześnie Wydział Konsularny Ambasady RP zwraca uwagę ze wspomniane wyżej prawo powrotu na nieważnym dokumencie NIE JEST UWZGLĘDNIANE PRZEZ WSZYSTKIE LINIE LOTNICZE (np.RyanAir,British Airways,Central Wings).Na nieważnym dokumencie można powrócić do RP wykupując bilet np. w PLL Lot czy Easy Jet"

Ostatnia edycja:
Na dowód zazwyczaj czeka się do 2 tyg. Nie mam pojęcia czy w pilnych sprawach są jakieś przyśpieszenia. W urzędzie musisz podać przyczynę zmiany dowodu wtedy dostajesz papier tymczasowy którym się posługujesz zanim odbierzesz dowód. Ale potrzebujesz tam właśnie jakiegoś dokumentu potwierdzającego Twoje dane wydaje mi się ze paszport zaakceptują.

Hej. Tylko mi nie chodzi o powrot do RP tylko o dostanie paszportu... nie chce wracac i czekac bog wie ile na dowod bo nie chce calych wakacji spedzic w Polsce.
wiec czy wie moze ktos czy Konsulat wystawi mi paszport na podstawie tych dokumentow?

Karta na szczescie byla juz wczesniej zablokowana, ale konto zablokuje bezposrednio w banku. we wtorek ide na policje.

Ambasada RP w Londynie
Uprzejmie informujemy, że zgodnie z ustawą z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych, zgłoszenia utraty dokumentu dokonuje się osobiście w najbliższej placówce konsularnej RP. Osoba dokonująca zgłoszenia powinna mieć ze sobą inny dokument ze zdjęciem.
Utrata dokumentów

czy Konsulat wystawi mi paszport

zapytaj na miejscu w Ambasadzie

REJESTRACJI WIZYTY W URZĘDZIE DOKONUJE SIĘ POPRZEZ STRONĘ INTERNETOWĄ:

WWW.E-KONSULAT.GOV.PL

http://londyn.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/ekonsulat/ekonsulat

Ostatnia edycja:
taaa... wiesz czeka sie na spotkanie 2 miesiace. za 2 miesiace na moim dowodzie bedzie z 10 przestepstw i 5 kredytow. urok polskiej ambasady.
dzwonic podobno nie mozna tylko trzeba napisac list do konsulatu i wyslac go i czekac na odpowiedz.
polska ambasada i konsulat to zart.

no tak, wiem ze teraz sa zapisy w każdym konsulacie i trzeba czekać długo :) się porobiło:(dawniej mozna bylo dostac na miejscu paszport np.dla dziecka

Ostatnia edycja:
Witam. Mam problem jak wiekszość tutaj. zgubiłem dowód osobisty. posiadam Legitymacje szkolna ze zdjęciem, wyciągi z banku, kontrat z pracy. orientuje sie ktos czy jest mozliwosc wyjazdu do polski autem ( z kolega ) majac tylko takowa legitymacje szkolna i zaswiadczenie z policji o utracie dokumentow?:help:

Witam. Otoz mam podobny problem I zupelnie nie wiem co robic.. Probuje uzyskac passport tymczasowy. Natomiast jedyne dokumenty jakie posiadam to: document z posterunku policji potwierdzajacy owom utrate, National Insurance Number, Kopia oryginalnego ID, kilka listow z banku, oraz akt urodzenia, kilka pisem Revenue typu p45 i p60, tenancy agreement, i kilka osob ktore moga potwierdzic moja tozsamosc..
Czy jest jakakolwiek mozliwosc uzyskania Paszportu na podstawie powyzszych?
Prosze o odpowiedz:(

witam.
czy ktoś wie czy na zaświadczeniu z policji o utracie dowodu osobistego mogę wrócić samochodem z Anglii do Polski nie mając innych dokumentów tożsamości ?

Powrót