Zgubione polskie prawo jazdy w Holandii

• Autor wątku Autor wątku marta1952
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta1952

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam!
Proszę o wskazówki, syn zgubił prawo jazdy PL, a w Holandii przebywa od 7 lat.
1/ czy powinien zgłosić zagubienie dokumentów w Holandii na Policję?
2/jak jest z wydaniem wtórnikiem prawa jazdy w Holandii (syn nie może aktualnie przyjechać do PL), a jeżeli nawet, to tutaj by czekał (ile?-nie wiem) na wydanie wtórnika prawa jazdy?
3/ zgubił też dowód osobisty, ale posiada ważny paszport.
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam Marta

syn może udać się do konsulatu i za jego pośrednictwem dokonać określonych czynności prawnych

Przepraszam konsulat w Hadze nie zajmuje się prawem jazdy, znalazłam na oficjalnej stronie.
Mam w związku z tym pytanie: syn nie jest już zameldowany w Polsce od 5 lat (prawo jazdy,które zagubił był jeszcze adres zameldowania, zresztą i dowód osobisty też zagubił). Czy wydział komunikacji - gdyby przyjechał - wydałby mu drugie prawo jazdy czy też wtórnik na podstawie posiadanego paszportu (paszport wyrabiał w konsulacie w Hadze 2 lata temu)?
A dlaczego pytam - nie posiadając dowodu osobistego i brak meldunku skomplikowałyby sprawy, a czeka się na jego wydanie m-c, a syn nie ma czasu tyle na pobyt w PL.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Akurat brak dowodu osobistego w niczym nie przeszkadza, skoro ma ważny paszport.

Dziękuję za odpowiedzi. Ale z tego co czytałam na stronach urzędów wydających w PL wtórniki prawa jazdy trzeba posiadać dowód osobisty z sobą i tutaj problem, gdyż czeka się na dowód 1 m-c, a następnie składa się o wtórnik do wydziału komunikacji i procedura się przedłuża, a syn nie może sobie pozwolić na tak długi pobyt w PL (jak to jest - czy w wydziale komunikacji wystarczy paszport, ażeby wydali wtórnik prawa jazdy?)W paszporcie nie ma wpisu o zameldowaniu.
Co prawda znalazłam stronę - być może są osoby zorientowane (gdyż zadałam też pytanie w dziale Europa Zachodnia,ale nie otrzymałam odpowiedzi) - czy nie mógłby syn złożyć w Holandii w gminie,gdzie jest tam zameldowany o wydanie wtórnika prawa jazdy, którzy wysyłają do PL celem zweryfikowania prawa jazdy polskiego i otrzymania tam w Holandii prawa jazdy holenderskiego? Jest to informacja z internetu i prosiłabym, jeżeli jest osoba znająca się w tej sprawie o potwierdzenie. Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie. Maria

Ostatnia edycja:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 24 lutego 2016 r. w sprawie wydawania dokumentów stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami nic nie mówi o dowodzie osobistym. Wspomina jedynie o dokumencie tożsamości, czyli paszport się nada.

Bardzo często urzędy na stronach, gdy piszą dowód osobisty, tak naprawdę mają na myśli dokument tożsamości".

Może komuś się przyda ta informacja jeśli chodzi o wydanie wtórnika, co zgubił prawo jazdy zagranicą. Dzwoniłam do Urzędu Komplikacji i żeby sprawę przyspieszyć wystarczy jak ktoś z rodziny złoży w imieniu osoby znajdującej się zagranicą (żeby nie czekać, aż tamtejszy urząd gminy zwróci się do do Polski do właściwego urzędu komunikacji), złoży podanie o wydanie zaświadczenia,iż osoba posiada prawo jazdy i jednocześnie napisać pełnomocnictwo, iż upoważnia się daną osobę do złożenia wniosku i odebrania go. Sprawa trwa 1 dzień i wysyła się zagranicę (bo wiadomo jak urzędnicy opieszale pracują z innymi krajami) i idzie się syn z tym zaświadczeniem do urzędu gminy w Holandii i otrzymuje wtórnik prawa jazdy. Pozdrawiam

Powrót