Ziemia w dzierżawie a możliwość zarejestrowania się w PUP

• Autor wątku Autor wątku Zorpak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zorpak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mój problem jest następujący: Czy będąc posiadaczem nieruchomości rolnej (pow. ok 10 ha) całość oddana w dzierżawę na podstawie umowy zarejestrowanej w Urzędzie Gminy (nie notarialnie) będę miał możliwość zarejestrowania się w PUP jako bezrobotny?

Byłam dziś z tą samą sprawą co Ty w PUP. Mam ziemię w dzierżawie, nieco ponad 3 ha przeliczeniowych, co jest zarejestrowane w Urzędzie Gminy. Niestety to nic nie daje , bo jak powiedziała mi pani w UP nadal fizycznie ziemia należy do mnie.. Wyjściem jest przepisanie jej na kogoś innego :/ Niestety

ehh... Polska... Dzięki za pomoc :)

Zorpak napisał:
ehh... Polska...
Zamiarem ustawodawcy w naszym kraju jest pomoc osobom znajdującym się w naprawdę trudnej sytuacji na rynku pracy.
Przeciętny bezrobotny nie posiada ziemi i nie ma możliwości zarobkowania z jej plonów, zatem ustawodawca przyjął, że właściciel, posiadacz samoistny lub zależny nieruchomości rolnej o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe nie może nabyć statusu osoby bezrobotnej, ponieważ posiada możliwość zarabiania na swoje utrzymanie korzystając z własnych użytków rolnych, a nie je wydzierżawiać.

Ostatnia edycja:
No tak, dlatego problem mają osoby, które taką ziemię dostają w spadku a utrzymać się z niej nie mogą bo powiedzmy nie mają czym jej obrobić :P

Evelaynaa napisał:
problem mają osoby, które taką ziemię dostają w spadku a utrzymać się z niej nie mogą bo powiedzmy nie mają czym jej obrobić
Spadek nabywa się w wyniku wyrażenia woli jego przyjęcia, więc można go albo przyjąć albo odrzucić... a w przypadku jego przyjęcia, użytki rolne odsprzedać... jeśli spadkobiorca nie ma planów, możliwości, narzędzi czy środków, aby w taki sposób zarobkować.
Nie można zjeść ciastka i mieć ciastka... zwłaszcza, że za dzierżawę właściciel ziemi otrzymuje środki pieniężne.

Ostatnia edycja:
Jeżeli ja mogę się wypowiedzieć to powiem że to nie jest racjonalizm ustawodawcy ale głupota.
Jest przecież dzierżawa bezczynszowa gdzie nie otrzymuje się czynszu.
Poza tym ktoś może chcieć odbyć staż czy inną formę aktywizacji a nie być rolnikiem i co wtedy.
W innych państwach chyba nie ma tak rygorystycznych reguł co do możliwości korzystania z usług UP.

AnjulaC. napisał:
Jest przecież dzierżawa bezczynszowa gdzie nie otrzymuje się czynszu.
kc Art. 693. § 1. Przez umowę dzierżawy wydzierżawiający zobowiązuje się oddać dzierżawcy rzecz do używania i pobierania pożytków przez czas oznaczony lub nie oznaczony, a dzierżawca zobowiązuje się płacić wydzierżawiającemu umówiony czynsz.

§ 2. Czynsz może być zastrzeżony w pieniądzach lub świadczeniach innego rodzaju. Może być również oznaczony w ułamkowej części pożytków.

Powrót