Zła cena

• Autor wątku Autor wątku Czaffer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czaffer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
W sklepie internetowym Co nowego ? : Esc.pl kupiłem ostatnio pamięć RAM do komputera. Zapłaciłem za nią 115zł myśląc, że to jakaś promocja.
(32GB RAM ddr4). Zamówienie zostało przyjęte. Po jakimś czasie doszedł mi mail, że zamówienie zostało anulowane i cena rynkowa wynosi 1150zł i był to błąd pracownika.

Czy warto domagać się wydania produktu?

Regulamin sklepu nie ma nic o tym, że produkty nie stanowią oferty itd.
Regulamin : Esc.pl

Pozdrawiam

Aż tak jesteś naiwny myśląc, że nowość na rynku będzie miała 90% bonifikatę ?

Ps. marże na elektronikę w takich sklepach są rzędu 2-3%

Od kiedy to w internecie znajdują się półki sklepowe?
To jest sprawa niemal identyczna z słynnymi już aukcjami od 1 zł bez ceny minimalnej. W dzisiejszych czasach - sprawa praktycznie nie do wygrania - 84 k.c.

Ostatnia edycja:
Przyjęcie oferty - zawarcie umowy

Zgodnie z art. 66 Kodeksu cywilnego oświadczenie drugiej stronie woli zawarcia umowy stanowi ofertę, jeżeli określa istotne postanowienia tej umowy. W przypadku umowy sprzedaży będzie to określenie przedmiotu sprzedaży (np. odtwarzacz DVD) oraz wskazanie ceny.

Oferta wiąże sprzedawcę

Najważniejsze pytanie brzmi następująco: co to oznacza dla kupującego? Zawarcie umowy przez przyjęcie oferty jest wiążące dla sprzedawcy. Ważność umowy nie zależy od potwierdzenia jej przez sprzedawcę.

jesli to byla oferta sklepu internetowego,a nie aukcja,to oferta w deklarowana na stronie sklepujest wiazaca, przytocz im w odpowiedzi art. Prawne, podkreslajac iz wstapisz na.droge sadowa,warto tez skonsultowac sie z regionalnym biurem praw konsumenckich.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ale przeczytałeś art 84 który przytoczyłem, prawda? Jeśli nie, to Ci go zacytuję :
Przepis prawny:

Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Oświadczenie nie było złożone innej osobie, więc sprzedawca ma prawo do uchylenia się od skutków prawnych swego oświadczenia woli, które zostało złożone błędnie. Zgodzimy się chyba, że obniżenie ceny o 90% uzasadnia przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści, prawda?

dlatego taka sprawe musi rozstrzygnac sad. Poniewaz jesli to byla oferta,klijent ma prawo kupic po cenie oferowanej. Stad ostatnimi czasy w sklepach internetowych pojawia sie klauza przy oferowanych produktach,iz nie jest to oferta tylko informacja handlowa,przez co cena przy zakupie moze sie roznic. Dlatego radzilem skonsultowac sie z biurem praw konsumenta

Generalnie rzecz biorąc w tej chwili polecasz autorowi wywalenie sporej ilości złotówek w błoto na złożenie sprawy w Sądzie, ale takie Twoje prawo...

konsultacja z biurem praw konsumenckich jest bezplatna a on wykarze czy gra jest warta swieczki, cos sobie dopowiadasz?

ps.na wniosek moze zostac takze zwolniony z oplaty sadowej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dostałem tylko informację, że 26.09.2015 status: przyjęte a później 26.09.2015 status: anulowane i razem z tym oświadczenie woli o uchyleniu się od skutków prawnych

Powrót