Złamane zasady umowy zlecenia...

• Autor wątku Autor wątku animal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

animal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Miesiąc temu moja praca dobiegła końca (umowa zlecenie). W wielu firmach pracowałem, jednak to co doświadczyłem w tej było wielkim absurdem i pomyłką. Chamstwo, brak jakiegokolwiek porozumienia i szacunku spowodowały, że postanowiłem złożyć wypowiedzenie.
Dotrzymałem warunków umowy, jednak przyrzekłem sobie, że jeszcze kiedyś zrewanżuje się za kulturę niektórych pracowników.
Długo nie musiałem czekać, pieniądze za luty 2009 wg umowy miały wpłynąć do 15 marca, jednak ku mojemu szczęściu nie wpłynęły ;) Jak się okazało, pracownik który strasznie zalazł mi za skóre ponoć, przypadkowo nie wpisał mnie do grafiku i pieniądze z kadr nie dojdą wcześniej niż za miesiąc.

Czyżby firma nie wywiązała się z umowy? Co mogę w tej sprawie zrobić? Czekam na porady.

RE: Złamane zasady umowy...

pozostaje zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy, albo poczekać miesiąc.
Jeśli kontrola wpadnie tuż po wypłatach powinieneś dostać pieniądze z odsetkami a Firma dostanie tylko upomnienie

Noviulka napisał:
pozostaje zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy, albo poczekać miesiąc.
Jeśli kontrola wpadnie tuż po wypłatach powinieneś dostać pieniądze z odsetkami a Firma dostanie tylko upomnienie
PIP nie zajmuje się terminami wypłat należności z umów zlecenia.
Spory z umów cywilnoprawnych rozstrzyga wydział cywilny sądu powszechnego.
Proszę zleceniodawcę wezwać do natychmiastowego uregulowania należności pod groźbą skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego.

Odsetki są liczone procentowo proporcjonalnie do mojej wypłaty w skali roku? Czy tylko brane są pod uwage dni spóźnione? Prosiłbym Cię o przybliżenie tego procesu.

Panie Januszu, myślę że ugoda w formie "firma wypłaca mi to co się należy" jest niedoptrzyjęcia...

Ostatnia edycja:

Odsetki liczone są za dni opóźnienia. Proszę poszukać w Google kalkulatora odsetek.

Po przeczytaniu paru art. stwierdziłem, że mogę się również starać o odszkodowanie w wysokości 11,5% pensji x 12 mies. Jeśli dobrze zrozumiałem, to miałbym złożyć do szefowej zażalenie i odbyłoby się to bez rozprawy sądowej.

Co bym zyskał podczas procesu sądowego?

Czekam na odpowiedź, jest to dla mnie bardzo ważne gdyż jutro idę na rozmowe z szefową firmy, chciałbym wiedzieć na czym stoje.

Gdzie Pani takie bzdury wyczytała?
Jaka pensja?
Pisze Pani, że jest zatrudniona na podstawie umowy zlecenia. Jest to umowa cywilnoprawna i na pewno nie zawiera klauzuli o jakimś odszkodowaniu w wysokości 11,5% x 12 miesięcy.
Za opóźnienie w wypłacie należności może Pani otrzymać najwyżej odsetki ustawowe liczone od dnia wymagalności do dnia uregulowania należności.
Jeśli dłużnik sam tego nie zaakceptuje, to należy złożyć pozew do wydziału cywilnego sądu powszechnego.
Temat przenoszę na prawo cywilne.

Jestem płci męskiej ;)

Na umowie zawartej z ową firmą jest punkt nr 3, który mówi o przyniesieniu rachunku liczby godzin tak aby można było podliczyć pensje. Kierownik nie dawał nikomu gotowych formularzy, kazał przynosić wypisane na kartce godziny. Dzisiaj szefowa wymyśliła, że nie dostarczyłem rachunku i to ja niby złamałem umowe. Skontaktowałem się z osobami które tam pracują i nikt nigdy nie przynosił gotowych formularzy do firmy.

Oczywiście nie dostałem pieniędzy i powiedziano mi, że będę mógł je dopiero otrzymać za mięsiąc czasu gdy wypełnie rachunek... Poinformowałem o możliwości wejścia na drogę sądową, jednak nikt nie przejął się tym zbytnio.

Co mam zrobić?

Za mną przemawia również to, iż jeden miesiąc pracowałem tam bez żadnej umowy, może to coś pomoże? Prosze o pomoc, chętnie bym ustąpił, ale niestety Polska jest krajem, gdzie za chamstwo odpłaca się chamstwem...

No cóż, aby otrzymać należność z wykonania zlecenia należy wystawić zleceniodawcy rachunek. Tak każe prawo. O wystawienie rachunku zapyta również sąd. Dopóki Pan nie wystawi rachunku, nic Pan nie wskóra.

Czyli jestem w kropce. Ciekawy sposób firm na ucieczke od zapłaty pracownikom.

animal napisał:
Za mną przemawia również to, iż jeden miesiąc pracowałem tam bez żadnej umowy, może to coś pomoże?
Za tobą?? Obaj popełniliście wykroczenie karno-skarbowe i wygranym byłby ewentualnie US...:)

animal napisał:
Czyli jestem w kropce. Ciekawy sposób firm na ucieczke od zapłaty pracownikom.
Nie był Pan pracownikiem tylko zleceniobiorcą.
Przed podpisaniem zawsze trzeba dokładnie przeczytać treść umowy.
Dopóki nie wystawi Pan rachunku za wykonane zlecenie, nic Pan nigdzie nie wskóra. To przecież było zapisane w umowie, a podpisując zaakceptował Pan ten warunek.

Powrót