Złamanie praw autorskich? - Strona WWW

• Autor wątku Autor wątku LucasO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LucasO

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Dostałem zlecenie stworzenia strony internetowej za 1500zł. Nie zawierałem żadnej umowy ze zleceniodawcą (pisemnej), lecz, on ją ukradł łamiąc prawa autorskie:

* wykradł ją z serwera, na którym tymczasowo była strona - nie przez FTP, bo nie znał hasła, lecz ściągnął ją jakimś programem z serwera - najprawdopodobniej. Odbyło się to bez mojej zgody, gdy nie dostałem jeszcze zapłaty.
* zmieniono stopkę z Copyright 2010 MOJE IMIĘ I NAZWISKO (+odnośnik do emaila). All rights reserved. Na: Copyright 2010 NAZWA FIRMY. Realizacja: Nazwa Firmy. All rights reserved.

Warunkiem używania przez tą firmę strony, którą zrobiłem była zapłata w wysokości 1500zł i zachowanie stopki.

Czy mam jakieś prawa? Czy naprawde doszło do złamania praw autorskich? Chciałbym się dowiedzieć w jakiej jestem sytuacji.

Pozdrawiam,
LucasO.

W sytuacji jesteś takiej sobie, bo:

Z jednej strony...
LucasO napisał:
* zmieniono stopkę z Copyright 2010 MOJE IMIĘ I NAZWISKO (+odnośnik do emaila). All rights reserved. Na: Copyright 2010 NAZWA FIRMY. Realizacja: Nazwa Firmy. All rights reserved.
To jest przestępstwo.

I używanie strony poprzez udostępnienie jej przez Internet bez zgody właściciela praw autorskich do niej jest również przestępstwem.

Możesz żądać zadośćuczynienia w wysokości trzykrotnego przysługującego wynagrodzenia - czyli w tym przypadku 4500 złotych.

Ale...
Musisz udowodnić autorstwo - jeżeli masz pliki źródłowe, robocze, concept arty, itp. nie powinno być to trudne.
Musisz udowodnić, iż faktycznie ustalone wynagrodzenie wynosiło 1500 złotych. To może być znacznie trudniejsze. Możesz się tutaj podeprzeć jakąś ekspertyzą biegłego, który potwierdzi, iż tego typu dzieło może tyle kosztować.

A na przyszłość: nic na gębę! Wszystko na papierze!

Ripper napisał:
Musisz udowodnić autorstwo - jeżeli masz pliki źródłowe, robocze, concept arty, itp. nie powinno być to trudne.
Musisz udowodnić, iż faktycznie ustalone wynagrodzenie wynosiło 1500 złotych. To może być znacznie trudniejsze. Możesz się tutaj podeprzeć jakąś ekspertyzą biegłego, który potwierdzi, iż tego typu dzieło może tyle kosztować.

Posiadam wszystkie pliki źródłowe - wstępne projekty graficzne, elementy itp.
Posiadam Emaile, w których zleceniodawca potwierdza, że moje wynagrodzenie będzie wynosić 1500 zł.

Naruszenie praw autorskich majątkowych - art. 79-80 w zw. z art. 17 (odp. cywilna)
Naruszenie prawa autorskich osobistych (czyli wymazanie Twojej stopki) - art. 78 w związku z art. 16

Odpowiedzialność karna - art. 115-116

Ustawy z mojego podpisu (poniżej).

Powrót